Posebno je opasno kada seksistički obrasci ponašanja stižu od predstavnika najviših institucija

2020-10-03T08:34:48+02:002. listopada 2020.|Civilno društvo, Institucije, Politika|

Piše: Antonija Dujmović

Načelo ravnopravnosti spolova spada u najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske. No što reći kada osoba koja je svečano prisegnula na vjernost Ustavu u javnost odašilje prema ženama uvredljive, omalovažavajuće i seksističke izjave koje izravno potkopavaju načelo ravnopravnosti spolova zajamčeno tim istim Ustavom?

Verbalni ispadi Predsjednika Republike Zorana Milanovića upućeni zastupnicama Daliji Orešković i Marijani Puljak, a potom i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić i udruzi B.a.B.e., kojima ih se omalovažava na osobnoj razini, javnosti šalju zabrinjavajuću poruku – Ako Predsjednik Republike ne mari za slovo zakona, zašto bi to onda trebao netko drugi?

Podsjetimo, osim što je ustavna kategorija, ravnopravnost spolova u Republici Hrvatskoj zajamčena je još i posebnim zakonima (Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o suzbijanju diskriminacije). A seksizam, poglavito u javnom diskursu, upravo je povezan s nepoštivanjem načela ravnopravnosti spolova. Na koncu, ne zaboravimo, seksizam je u korijenu svakog nasilja prema ženama koje predstavlja teško kršenje temeljnih ljudskih prava.

Ovaj slučaj u kojem su akteri osobe koje obnašaju državničke, dužnosničke i poslove iz javne sfere samo reflektira ono što se inače događa u životu brojnih žena u Hrvatskoj. Govori im se da su nedovoljno sposobne, da su za njihova postignuća zaslužne druge osobe, njihov rad se ne prepoznaje (ili se fingira tako), docira im se s visoka, sugerira što bi točno trebale raditi u svom poslu…

Prema Vijeću Europe jedna od skupina žena koje su posebno izložene verbalnom zlostavljanju tijekom obavljanja svoga posla su i novinarke (čak njih 65 posto). Kako se politički moćni muškarci (među njima sadašnji i bivši gradonačelnici) na seksistički i uvredljiv način odnose prema novinarkama sve češće svjedočimo putem naših medija. Naziva ih se pogrdnim imenima, paternalistički im se obraća, omalovažava i potcjenjuje.

Sve ovo govori koliko je naše društvo duboko prožeto seksizmom prema ženama, vrlo često ga niti one same nisu svjesne jer su se navikle da je to jednostavno tako. No, to ne smije ostati tako! Naime, seksizam je opasna pojava jer je temelj sante leda čiji su vidljivi dijelovi psihičko i fizičko nasilje (kako izgleda “santa nasilja” pogledajte OVDJE).

Zato je posebno opasno kada seksistički obrasci ponašanja stižu od predstavnika najviših državnih institucija, gradskih čelnika i svih onih koji su zaduženi za provođenje ustavno-pravnog poretka i politika suzbijanja nasilja u obitelji, u partnerskim vezama i općenito nasilja prema ženama.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.