VELIKE GLUMICE Orlanda za životno djelo dobila Milka Podrug Kokotović, a za dramu Doris Šarić Kukuljica

2019-08-25T17:34:10+02:0025. kolovoza 2019.|Kultura|

Odlukom Vijeća Nagrade Orlando Grand prix za osobit i naročit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj festivalskoj godini ili više festivalskih sezona dodijeljen je Milki Podrug Kokotović, zasigurno najvećoj dubrovačkoj dramskoj umjetnici, istodobno živućoj legendi, klasično verziranoj kako u ulogama dramskih heroina, tako i u širokom rasponu komediografskih postignuća.

„Gotovo da nema posjetitelja festivala koji ne poznaje njezine kreacije na Dubrovačkim ljetnim igrama, poput Emilije, Dobre, Kraljice Ane, Jele, Livije Ancile – Klare Anite, Vojvotkinje od Yorka, Gospođe Mare, Dobre, Laure, Gertrude, Dadilje, Jokaste, Claire Zachanassian, Mare Beneše. Ako je suvremeni dubrovački kazališni izričaj  poznat u cijeloj regiji, onda je to svakako zasluga Milke Podrug Kokotović. Kolika je njena važnost za Igre, svjedoči sveprisutnost ove umjetnice u svakodnevici kako u raspravama o teatru i njegovom značenju, tako i u kolektivnom sjećanju svih sudionika Dubrovačkih ljetnih igara. Odgojivši niz kazališnih umjetnika, te podučivši ih radnoj i profesionalnoj etici, Milka Podrug Kokotović uvijek je bila primjerom za brojne generacije umjetnika koji i danas stvaraju hrvatski teatar“, navedeno je u obrazloženju.

Grand prix Orlando umjetnici je uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a prikazan je i kratak video kao podsjetnik na neke od uloga koje je Milka Podrug Kokotović maestralno utjelovila tijekom svojih šezdeset godina na Igrama.

Nagrada Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu ovogodišnjih 70. Igara dodijeljena je Doris Šarić Kukuljici za ulogu Mare u predstavi Geranium Iva Vojnovića u režiji Marine Pejnović i dramatizaciji Ivana Penovića i redateljice predstave.

U obrazloženju koji potpisuju Paolo Tišljarić – predsjednik, te Petra Jelača Perica Martinović – članice Ocjenjivačkog suda za dramu, među ostalim stoji kako je Doris Šarić Kukuljica u ulozi Mare sublimirala sve dosadašnje Vojnovićevske uloge, dodajući ovoj interpretaciji novo lice žene koja doživljava toliko boli da se čini da će se slomiti, no na kraju uspijeva ne samo izdržati nego se i boriti. 

Nagrada Orlando za najvrjednije umjetničke dosege u glazbenom programu jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara dodijeljena je  Luki Šuliću i Aljoši Juriniću za koncert održan u atriju Kneževa dvora 22. kolovoza. U obrazloženju stoji da su umjetnici svirali tehnički savršeno, tonski besprijekorno, prijateljski se međusobno instrumentima razgovarali, a da se pri tom nisu nadmetali. 

Izvor: Dubrovačke ljetne igre

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.