Marija Lovrenc dobitnica nagrade ‘Lajk’ za istraživački projekt o pedofiliji realiziran uz podršku AEM-a

2023-02-10T19:55:27+01:0010. veljače 2023.|Medijska struka|

Novinarka i urednica Informativnog centra Virovitica Marija Lovrenc dobitnica je nagrade “Lajk za odgovorno izvještavanje” koju joj je 7. veljače u povodu 20. obljetnice Dana sigurnijeg interneta 2023. u Zagrebu dodijelio Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za sigurniji Internet (CSI) i ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka.

Svečanom proslavom u Osnovnoj školi Središće obilježena je 20. godina Dana sigurnijeg interneta, uzastopnog rada na kreiranju boljeg interneta za sve njegove korisnike, a osobito djecu. Ovaj Dan obilježava se na svjetskoj razini. 

Hrvatski Centar za sigurniji internet pripadnik je međunarodnih organizacija INHOPE i INSAFE koje svake godine ujedinjuju Centre za sigurniji internet na svjetskoj razini, kako bi obiježili ovaj važan Dan.

Centar je po prvi put dodijelio nagrade, priznanja simboličnog izgleda i naziva „Lajk“ onim pojedincima čiji rad stručnjaci Centra za sigurniji Internet i partner smatraju primjerom dobre prakse i koji su svojim djelovanjem potaknuli život u sigurnijem okruženju na mreži.

Marija Lovrenc nagradu je primila za odgovorno izvještavanje u online svijetu. Stručnjaci su joj dodijelili nagradu pohvalivši predanost i profesionalnost u radu na serijalu istraživačkih priča „Pedofilija-bolest društva koja raste, a lijek se ne nazire“.

Riječ je o sveobuhvatnom istraživačkom projektu koji je ostvaren uz potporu Agencije za elektroničke medije u domeni novinarske izvrsnosti, a u kojem je kroz 12 zasebnih, a u isto vrijeme povezanih članaka, detaljno analiziran problem pedofilije u društvu, iz svih perspektiva; od sudova i policije, priče žrtava, zatvorskog sustava, stručnjaka iz domene zaštite djece, digitalnog prostora, liječnika.

Uz nju, nagrade su primili i Osnovna škola Središće (Lajk za odgovornost – za promicanje odgovornosti u svim područjima obrazovanja), Marko Tolja (Lajk za digitalno odgovornog roditelja – javna ličnost koja se bavi aktualnom temom „sharetinga“), Domagoj Jakopović Ribafish (Lajk za promicanje odgovornosti na internetu – briga za mlade i svijet u kojem žive) te tvrtka A1 Hrvatska (Lajk za društveno odgovorno poslovanje – kao aktivni dugogodišnji partner Centra na aktualnim temama zaštite djece i promicanja njihove dobrobiti).
 
-Primiti ovu nagradu iz ruku stručnjaka koji se bave zaštitom djece i žrtava ne samo u digitalnom, već i realnom okruženju za mene je ne samo velika čast, već i odgovornost. Zahvaljujem posebno Centru za sigurniji internet, ravnatelju Tomislavu Ramljaku i svim stručnjacima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek te svim suradnicima i izvorima  koji su mi kao novinarki ukazali povjerenje da kroz zajednički rad na serijalu otvorimo, analiziramo i prikažemo ovaj veliki problem u našem društvu i zajednički ponudimo rješenja za njega. Centar je sigurna baza ne samo za sve žrtve u virtualnom i stvarnom svijetu, već i pokretač izvrsnih kvalitetnih inicijativa vezanih uz prevenciju, zaštitu i edukaciju koje se reflektiraju na cijelo društvo – istaknula je Marija Lovrenc po primitku nagrade.

Posvetila ju je djeci – ne samo u Hrvatskoj, već i u Bosni i Hercegovini te Srbiji, o kojima je bila riječ u serijalu, kao i svima onima koji kroz svoj osobni i profesionalni angažman stvaraju jedan bolji, sigurniji svijet.

Izvor: Informativni centar Virovitica

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.