JEDNA OD NAS Posebno priznanje ZagrebDox-a dodijeljeno filmu o reakcijama na slučaj seksualnog zlostavljanja djeteta u obitelji

2020-10-11T11:42:44+02:0011. listopada 2020.|Civilno društvo, Kultura|

Pripremila: Antonija Dujmović

Online prijenosom dodjele nagrada zaključeno je ovogodišnje, posebno izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Tijekom sedam festivalskih dana publika je u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu imala priliku pogledati pedesetak dokumentaraca, a sinoć su proglašeni festivalski laureati.

Glavnu festivalsku nagradu, Veliki pečat, osvojio je film Pjena Ilyje Povolotskog, a u regionalnoj konkurenciji Veliki pečat dodijeljen je filmu Naš dom u divljini Radua Ciorniciuca. Posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji osvojio je hrvatski film Đure Gavrana Jedna od nas koji problematizira zlostavljanje u obitelji.

Redatelja je na ovaj je uradak potaknuo mail kojega je, kao odgovor na poziv na proslavu petnaeste godišnjice mature, njemu i ostalima poslala kolegica s kojom su dijelili srednjoškolske klupe. U šokantnom pismu ona otkriva pakao kojega je proživljavala još kao djevojčica, pa tako i te četriri godine njihova zajedničkog školovanja. Naime, sve te godine otac ju je silovao, a ona nije imala hrabrosti nikome se povjeriti o toj strašnoj traumi.

Kako razgovarati o užasu s kojim smo suočeni, ali ga ne želimo prihvatiti?

Na proslavi petnaeste godišnjice mature kolege iz razreda prisjećaju se srednjoškolskih dogodovština. Kako večer odmiče, sljedovi hrane i pića se nižu, razgovori su sve otvoreniji, ali jednu temu s nelagodom izbjegavaju sve dok ih alkohol ne ohrabri da započnu razgovor o šokantnom pismu koje su svi primili. U pismu njihova kolegica iznosi svoju mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju koje je proživljavala kao dijete i srednjoškolka. Film prati skupinu ljudi koji tijekom jedne večere pokušavaju pronaći način da započnu razgovor o spoznaji koja ih je sve šokirala.

Ova priča potaknula je autora filma Đuru Gavrana na širi angažman osvješćivanja problema seksualnog zlostavljanja djece pa je poslao i otvoreno pismo Vladi RH u kojem apelira na uvođenje u škole obveznih prevencijskih programa o seksualnom nasilju (Ženska soba provodi prevencijski program SNEP u 30-ak škola koje su se odazvale pozivu, a upućen je prema 250 srednjih škola diljem Hrvatske).

S ciljem osvješćivanja javnosti pokrenuta je i kampanja Jedna od nas u koju su se uključili različiti stručnjaci s velikim iskustvom na ovom području. Više o kampanji saznajte OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.