Nacionalna kampanja protiv seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima zagovara uvođenje prevencijskog programa u srednjoškolske kurikule

2020-02-21T08:54:31+01:0020. veljače 2020.|Civilno društvo|

Piše: Antonija Dujmović

Počinitelji seksualnog nasilja nad djecom pretežito su osobe muškog spola, najčešće je riječ o djeci bliskim osobama i članovima obitelji. U čak 80 posto slučajeva seksualnog nasilja nad mlađom djecom zlostavljači su njihovi roditelji, u kasnijoj dobi to su vršnjaci i partneri – šokantne su činjenice iznesene u povodu početka Nacionalne kampanje protiv seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima.

“Manipuliranje povjerenjem je razlog zbog kojeg zlostavljanje obično dugo traje kod djece mlađeg uzrasta”, kazala je koordinatorica Ženske sobe, psihologinja Maja Mamula, naglašavajući važnost edukacije djece, roditelja, i osoba koje rade s djecom.

Kampanja je pokrenuta s ciljem podizanja svijesti o problematici seksualnog nasilja nad djecom i zagovaranja uvođenja prevencijskog programa SNEP u kurikule srednjih škola. Nacionalnu kampanju provodi Ženska soba – Centar za seksualna prava, a popraćena je jumbo plakatima i posterima na javnim mjestima te video spotovima i radijskim jinglovima.

Prevencijski program SNEP (Seksualno nasilje – edukacijski i preventivni program) započeo je prije dvije godine i trenutno se provodi u 31 srednjoj školi. Programom je obuhvaćeno oko 2 i pol tisuće učenika/ca, a među njima je i 60 učenika/ca koji su kroz program osposobljeni/e za daljnje prenošenje naučenog svojim vršnjacima.

Radionice u školama obrađuju teme seksualnog nasilja u obitelji, elektroničkog seksualnog nasilja te seksualnog nasilja u mladenačkim vezama. U tu svrhu je izrađen i Priručnik.

Voditeljica edukacijskih programa Ženske sobe Antonija Hojt Ilić, predstavljajući projekt navela je jednu zanimljivost: “Poziv za sudjelovanjem u programu poslali smo 250 srednjih škola diljem Hrvatske, iznenadili smo se da se pozivu nije odazvala niti jedna škola iz srednje Dalmacije, ipak, na koncu smo dobili jednu školu s tog područja”, rekla je.

Izaslanica predsjednika Vlade RH Margareta Mađerić istaknula je Žensku sobu kao dobar primjer suradnje nevladinog sektora i državnih institucija, napomenuvši kako je upravo ova organizacija pokrenula neke od prvih inicijativa i projekta protiv seksualnog nasilja u Hrvatskoj.

“Nužnost djelovanja u navedenom smjeru prepoznalo je i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje zadnjih godina kontinuirano podržava projekte, programe i inicijative Ženske sobe i drugih organizacija u kojima vidi potencijal i dobrobit za mlade i društvo u cjelini”, rekla je Mađerić.

Važnost osnaživanja djece i jačanja svijesti o zaštiti djece istaknula je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević koja je kazala da se njen Ured kontinuirano zalaže da djeca budu uključena u preventivne programe već od predškolske dobi.

“Zato je Ured još 2017. godine dao punu podršku uvođenju SNEP programa u srednje škole kao vrijednom edukativnom i preventivnom programu sprječavanja spolnog nasilja u doba adolescencije te smo postali jedna od partnerskih organizacija u osmišljavanju i provođenju ovog programa”, rekla je Pravobraniteljica.

Prevencijsko edukacijski program SNEP podržalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao i Agencija za odgoj i obrazovanje. Predstavnik MZO-a Darko Tot podsjetio je na činjenicu da u obrazovni sustav svakog dana ulazi oko 440 tisuća različitih sudbina te da se zato moraju uložiti veliki napori da se seksualno nasilje ne događa među vršnjacima, a s druge strane i da oni koji rade s djecom prepoznaju situacije kada je netko žrtva.

Alma Rovis Brandić, viša savjetnica u AZOO-u, smatra da je najviše truda potrebno uložiti u razbijanje predrasuda o seksualnom nasilju, a poseban naglasak stavila je na usvajanje socijalno-emocionalnih vještina jer, kako kaže, “one su oklop koji štiti djecu”.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać rekla je kako je ovo teška i tabuizirana tema i da se upravo zato o njoj treba govoriti javno. “Ako se djeci ne skrene pozornost da je neko ponašanje neprirodno, ono će u suprotnom misliti da je to što mu se događa normalno, prirodno. To trebamo spriječiti!”, zaključila je.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.