Hrvatske zastupnice u novom sazivu Europskog parlamenta

2019-06-24T14:48:49+02:0028. svibnja 2019.|Politika|

Hrvatsku će u Europskom parlamentu sljedećih pet godina zastupati pet žena, Dubravka Šuica i Željana Zovko (HDZ), Biljana Borzan i Romana Jerković (SDP) te Ruža Tomašić (HKS). S obzirom na ukupno dvanaest zastupnika koje Hrvatska šalje u EP može se govoriti o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena iz naše kvote.

Hrvatska je po zastupljenosti žena u sazivu 2014. – 2019. bila visoko na ljestvici među 28 članica Europske unije. Omjerom od 6 žena i 5 muškaraca zauzeli smo drugo mjesto zajedno s Irskom, dok je Finska značajno prednjačila s ukupno 10 zastupnica i 3 zastupnika.

Četiri zastupnice, Šuica, Zovko, Borzan i Tomašić osvojile su ponovni mandat, što ukazuje da je njihov rad u parlamentu prepoznat od strane njihovog biračkog tijela, odnosno stranke. Pored njih još je samo jedan zastupnik, Tonino Picula, uspio ponovno osvojiti mandat.

Zastupnice koje će predstavljati Hrvatsku u EP-u od 2019. – 2024.

Dubravka Šuica (rođ. Dubrovnik 1957., prof. engleskog i njemačkog jezika) – Za zastupnicu EP-a izabrana je 2013. Kao potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a posebno je bila aktivna u procesu približavanja BiH Europskoj uniji. Zalagala se za jednaka prava liječenja na području cijele EU te za ukidanje roaminga i uvođenje besplatnog Wi-Fi na javnim površinama.

Željana Zovko (rođ. Mostar, 1970., prof. francuskog jezika) – Zastupnica Hrvatske u EP-u postala je 2016. odlaskom Andreja Plenkovića i Davora Stiera. Bila je veleposlanica Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, šefica kabineta člana Predstavništva BiH Ante Jelavića te savjetnica za vanjske poslove predsjednika Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande. Očekuje se da bi zbog svojeg političkog iskustva mogla značajno pomoći u procesu približavanja BiH Europskoj uniji.

Biljana Borzan (rođ. Osijek, 1971., liječnica) – U EP je prvi put izabrana 2013. godine. Zalagala se za jednaku kvalitetu proizvoda na EU tržištu, zaštitu potrošača te smanjenje bacanja hrane i povećavanje mogućnosti njenog doniranja. Temeljem njenog izviješća Europska komisija je donijela smjernice doniranja hrane. Otvaranje digitalnog tržišta i ugradnja dizala u višekatnice teme su koje je poticala u EP-u, također.

Romana Jerković (rođ. Split, 1964. prof. dr. sc. biomedicine) – Bila je članica poglavarstva Grada Rijeke, a od 2005. do 2009. zamjenica riječkog gradonačelnika. U SDP-u je obnašala različite funkcije, a za predsjednicu Glavnog odbora izabrana je 2016. Od 2008. do danas zastupnica je u Hrvatskom saboru gdje obnaša različite funkcije. Ovo je njen prvi mandat u EP-u.

Ruža Tomašić (rođ. Maglaj, 1958. policajka) – U EP je izabrana 2013. gdje se istaknula pitanjima vezanim uz zaštitu nacionalnog ribarstva, domaćih proizvoda i poljoprivrede općenito. Bila je aktivna i na poljima vezanim uz sigurnost Europe. Otvarala je pitanja nestalih i suđenja ratnim zločincima kao uvjet priključenja Srbije Europskoj uniji.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.