Fifina instruktorica suđenja Lada Rojc: Povijesni je događaj da na muškom svjetskom prvenstvu sude žene

2022-12-03T21:59:09+01:003. prosinca 2022.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Na Svjetskom nogometnom prvenstvu za muškarce prvi put u povijesti utakmicu je sudio isključivo ženski sudački tim. Dogodilo se to 1. prosinca 2022. na Arapskom poluotoku u državi Katar na dvoboju između Njemačke i Kostarike. U ulozi glavne sutkinje nastupila je Stephanie Frappart, dok su pomoćne sutkinje bile Neuza Back i Karen Diaz. Spomenimo da je Francuskinja Frappart već upisana u povijest nogometa kao prva žena koja je sudila utakmicu Lige prvaka 2020. godine, a godinu prije toga i ogled između Liverpoola i Chelsea na UEFA natjecanju.

Za komentar smo zamolile hrvatski sudački autoritet najvišeg ranga – Fifinu instruktoricu suđenja Ladu Rojc.

“Veliki je to uspjeh za ženski dio sudačke komisije na čelu s Kari Seitz, proslavljenom sutkinjom i voditeljicom ženskog suđenja. Njen moto je REACH HIGHER i ona je sebe stvarno dala u tu misiju promocije žena u suđenju. Ne mogu tvrditi sto posto, ali mislim da niti jedan od poznatijih sportova na svijetu nije imao tu situaciju da mu na muškom svjetskom prvenstvu sude žene. Povijesni događaj svakako. Pridodala bih još nešto što mislim da se ne zna kod nas, a to je da je druga osoba FIFE, odmah iza predsjednika Infantina od 2016. godine generalna tajnica žena iz Senegala, Fatma Samoura, žena impresivnog životopisa”, kaže nam Rojc.

Cijela Hrvatska je komentirala situaciju s VAR-om i dosuđeno zaleđe na utakmici Hrvatska – Belgija, odigranoj upravo na taj povijesni dan ženskog suđenja. Fifina instruktorica o tome ima vrlo jasan stav:

“VAR je nešto što je nogometu trebalo, ponekad nam intervencije VAR-a idu u prilog ponekad ne. Na Svjetskom u Rusiji da nije bilo VAR-a sigurno ne bi došlo do kaznenog udarca nakon Perišićeve ruke. Uvijek kažem onima koji govore da je ubio čar nogometa, da neka pitaju reprezentaciju BiH kojoj je u Brazilu 2014. poništen regularan pogodak Džeke za 1:0 zbog navodnog zaleđa. Nakon te utakmice BiH se nije plasirala u sljedeće kolo i putovali su za Sarajevo. S VAR-om oni bi ostali duže na prvenstvu… U zaleđu Lovrena radilo se o milimetrima na ramenu, naravno da to kreira određenu apsurdnost, ali tu se sad radi o čistoj tehnologiji. Lovren je svakako svojom akcijom utjecao na obrambenog igrača i to je zaleđe bez dileme”, kaže Rojc.

Koliko je Hrvatska poznata po muškoj nogometnoj reprezentaciji toliko je u stručnim krugovima poznata po ženskim sudačkim imenima svjetskog glasa. Na Svjetskom nogometnom prvenstvu za žene 2019. Hrvatska je imala svoje dvije predstavnice – upravo našu sugovornicu, Fifinu instruktoricu suđenja Ladu Rojc, te međunarodnu pomoćnu sutkinju Sanju Rođak-Karšić. Rođak-Karšić je sudila i žensko nogometno finale Švedska – Kanada na Olimpijskim igrama u Tokiju, a ljetos zajedno s glavnom sutkinjom Ivanom Martinčić i četvrtfinale Francuska – Nizozemska na Europskom prvenstvu u nogometu za žene u Engleskoj.

Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene na rasporedu je sljedeće godine. Lada Rojci dobila je važnu mentorsku ulogu koja zahtijeva potpunu posvećenost nogometu pa se ova dugogodišnja profesorica geografije morala još lani oprostiti od svog nastavničkog rada. Učenici velikogoričke OŠ Eugena Kumičića su je ispratili riječima “Nama smrknulo, FIFA-i svanulo” – i pogodili su.

“Mentorica sam 9 sutkinja (četiri iz Europe i po jednoj iz Kanade, Singapura, Maroka, Tunisa, Toga) i sve su one kandidatkinje za svjetsko prvenstvo sljedeće ljeto u Australiji i Novom Zelandu. Krajem prosinca izlazi lista s imenima sutkinja koje će tamo i završiti. Program je vrlo koristan, ja “od doma” gledam njihove utakmice, radim analizu i preko Zooma imamo sastanke u kojima one dobivaju povratnu informaciju s moje strane.”

Rojc je ovog ljeta u Costa Rici bila instruktorica na Svjetskom prvenstvu u nogometu za djevojke do 20 godina, a u istopadu i na SP-u za djevojke do 17 godina u Indiji. Otkriva nam koliko joj trenutno praćenje utakmica SP-a u Katru znači u pogledu priprema za nadolazeće SP za žene.

“Trudim se gledati što veći broj utakmica jer situacije iz ovih utakmica ćemo koristiti kao edukacijski materijal u sljedećoj godini. Moram biti upoznata sa svim situacijama i krajnjim odlukama. Svi ti video klipovi završavaju na našoj edukacijskoj platformi s objašnjenjima. Svakako ne gledam samo iz tog razloga. Jednostavno uživam u nogometu i ovoj svjetskoj smotri koja je pružila puno neizvjesnosti i pokazala čar nogometa jer igra se dok sudac ne odsvira kraj. Naravno razlog više su i naši Vatreni koje se nadam gledati i 18. prosinca u direktnom prijenosu”, zaključuje Fifina instruktorica suđenja Lada Rojc priželjkujući završnicu s Hrvatskom. 

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.