Europski parlament u borbi za ženska prava i ravnopravnost spolova

2019-11-08T09:47:52+01:008. kolovoza 2019.|Institucije|

Pripremila: Antonija Dujmović

Od svog početka EU slijedi načela rodno osviještene politike u borbi za ravnopravnost spolova i promicanje ideje socijalne Europe. Europska unija usvaja zakonodavne odredbe, daje preporuke, izmjenjuje dobre prakse i osigurava financiranje kako bi podržala aktivnosti država članica. Presude Suda Europske unije oblikovale su koncept politike spolne ravnopravnosti EU-a. Europski parlament redovito usvaja izvješća o vlastitoj inicijativi o pitanjima spolova i trudi se poboljšati njihovu ravnopravnost – piše na stranici EP-a.

Europski parlament uvijek je bio vrlo aktivan u promicanju ravnopravnosti između muškaraca i žena i ima stalni odbor o pravima žena i jednakosti spolova. Svake godine obilježava Međunarodni dan žena (8. ožujka) i podiže svijest o ovom pitanju organiziranjem raznih događaja.

Ravnopravnost spolova na poslu

U 2019. EU je odobrio nova pravila o roditeljskom i skrbničkom dopustu i prilagodljivijim radnim uvjetima, kako bi potaknuo očeve na korištenje roditeljskog dopusta i time povećao stopu zaposlenosti među ženama.

Parlament traži izričite mjere kojima se smanjuje razlika u plaćama koja je u EU u prosjeku iznosila 16 posto u 2017. godini i razlika u mirovinama, koja je te iste godine iznosila 35,7 posto. Također traži donošenje i provođenje mjera za borbu protiv siromaštva žena, koje su u većem riziku od života u siromaštvu nego muškarci.

U Europi postoji velika razlika u zastupljenosti spolova u digitalnom sektoru, jer žene rjeđe studiraju ovo područje i podzastupljene su na tržištu rada. U rezoluciji usvojenoj u 2018. godini Parlament traži zemlje članice EU-a uvođenje mjera za bolju integraciju žena u sektor informatičkih i komunikacijskih djelatnosti, poticanje obrazovanja i osposobljavanja u području informatičkih i komunikacijskih djelatnosti, kao i znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM).

Sprječavanje nasilja nad ženama

Nasilje nad ženama česta je tema EU-a i Parlament je u više navrata zatražio snažnije mjere na tom području. Od svih država članica EU-a zatražio je ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Također je istaknuo važnost borbe protiv određenih oblika nasilja, uključujući seksualno uznemiravanje, trgovinu ljudima, prisilnu prostituciju, žensko obrezivanje, uhođenje putem tehnologije i online nasilje.

U 2014. godini Parlament je dodijelio Nagradu Saharov za slobodu mišljenja doktoru Denisu Mukwegeu, ginekologu iz Demokratske Republike Kongo za pomoć tisućama žrtava silovanja i teškog seksualnog nasilja i borbu za žensko dostojanstvo, pravdu i mir u svojoj zemlji.

Od politike migracija do trgovine EU-a

U rezoluciji usvojenoj 2016. godine Parlament je zatražio uzimanje u obzir niza pitanja vezanih uz spol kao dijela šire reforme migracija i politike azila. U izvještaju usvojenom 2018. zastupnici su zatražili spolno osjetljiviji pristup u politikama koje se bave klimatskim promjenama.Svi trgovinski sporazumi EU-a moraju uključiti obvezujuće i provedive odredbe o poštivanju ljudskih prava, uključujući ravnopravnost spolova, prema rezoluciji usvojenoj u 2018. godini.

Žene u politici

Europski parlament je u više navrata tražio snažan fokus na ravnopravnost spolova u politici, promičući jednako sudjelovanje žena u odlučivanju na svim razinama.

U izvještaju usvojenom u siječnju 2019. Parlament je pozvao europske političke stranke na imenovanje i žena i muškaraca u tijela koja upravljaju Europskim parlamentom u devetom sazivu. U novom sazivu Parlamentu iz srpnja 2019. broj žena veći je no ikada prije i one čine 41 posto zastupnika, u odnosu na 36,5 posto krajem prethodnog saziva.

Izvor: europarl.europa.eu

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.