Najveći izazovi rodnoj ravnopravnosti u sljedećih 15 godina prema EIGE-u

2024-06-14T12:51:17+02:0014. lipnja 2024.|Civilno društvo, Institucije|

Pripremila: Antonija Dujmović

Uzimajući u obzir promjenjiva vremena u kojima živimo, Europski institut za rodnu ravnopravnost smatra da postizanje rodne ravnopravnosti ostaje veliki izazov i ubuduće. Stoga su nedavno zamolili stručnjake iz vlada, poslovnog svijeta te političkih i zagovaračkih skupina da im pomognu u identificiranju problema koji će utjecati na nas u svim područjima naših života. Identificirano je pet ključnih tema:

DIGITALIZACIJA

Živimo u svijetu stalnih digitalnih promjena koje mogu poboljšati mogućnosti i učinkovitost, ali koje također mogu pojačati rodne predrasude, povećati digitalni jaz i dovesti do povećanog zastrašivanja na internetu. Tema digitalizacije naglašava potrebu za uključivim digitalnim politikama kako bi se osigurao ravnopravan pristup i zaštitilo od internetskog uznemiravanja.

ZELENA TRANZICIJA

Zelena tranzicija predstavlja jedinstvene prilike za promicanje ravnopravnosti spolova. Klimatske promjene, iako nerazmjerno utječu na žene, također djeluju kao katalizator za stvaranje ekološki održivijeg i rodno inkluzivnijeg društva. Pitanje koje si trebamo postaviti je kako možemo oblikovati našu ekološku i ekonomsku politiku da bismo iskoristili te prilike?

BUDUĆNOST RADA

Dojam je da se tržište rada mijenja brže nego ikada prije. Rad na daljinu, digitalna ekonomija i povećana automatizacija donose nove prilike, ali istovremeno i nove izazove, posebice za žene. Kako možemo osigurati fleksibilnost i sigurnost posla, uz jednake mogućnosti u novim područjima te kako riješiti neravnoteže u vezi s neplaćenim radom skrbi?

DIVERZIFICIRANJE NEJEDNAKOSTI

U isto vrijeme dok se borimo protiv rodne diskriminacije, možemo se baviti i drugim oblicima diskriminacije. Naime, ljudi koji dožive diskriminaciju iz drugih razloga vrlo vjerojatno će se suočiti i s rodnom diskriminacijom. Baveći se intersekcionalnošću roda s drugim identitetima, možemo razviti politike koje se bore protiv svih nejednakosti koje utječu na ranjive skupine stanovništva.

PROMJENJIVE VRIJEDNOSTI

Politika i pravni pristup EU-a prema rodnoj ravnopravnosti neprestano se razvija, a mijenjaju se i društveni stavovi. Pitanja koja se nameću su: Kako možemo postići potpunu rodnu ravnopravnost unatoč populizmu i antirodnim inicijativama? Kako možemo utjecati na prikaz rodnih normi u tradicionalnim i digitalnim medijima? I kako možemo poboljšati zastupljenost žena na vodećim pozicijama kako bismo osigurali da su rodne perspektive integrirane u upravljanje i kreiranje politika?

Svako od ovih izdvojenih područja sadrži nekoliko podtema koje detaljnije možete istražiti OVDJE.

Kako EIGE navodi, čak i prema najoptimističnijim procjenama, rodna ravnopravnost je udaljena još 60+ godina. Što bolje prepoznamo trendove koji utječu na naše svakodnevne živote, to imamo veće izglede da rodna ravnopravnost prije postane stvarnost. Kod kuće, na poslu i u društvu. Što prije svi shvatimo kako stvari poput digitalne transformacije, klimatskih promjena ili promjenjive prirode posla na različite načine utječu na žene i muškarce, to ćemo prije moći započeti s promjenama koje svi želimo vidjeti.

Izvor: EIGE

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.