Europska komisija upozorava – veće sudjelovanje žena u digitalnom svijetu ključno za ekonomski rast i društveni napredak

2020-09-11T20:08:19+02:0029. srpnja 2019.|Institucije, Posao|

Pripremila: Antonija Dujmović

Uzimajući u obzir demografski pad Europe i pojačanu potražnju za IKT stručnjacima, doprinos žena bit će ključan u naporima Europe da uspostavi što više održivu ekonomiju i društvo kroz digitalnu inovaciju – stoji u Deklaraciji o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu.

EU se suočava s neusporedivim manjkom stručnjaka informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT). Žene čine 52 posto europske populacije, a samo njih 15 posto ima poslove vezane uz IKT. Samo jedan od šest stručnjaka u EU, odnosno jedan od tri diplomanata iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM), je žena – upozorava Deklaracija.

Hrvatska se uključila u provedbu

Vezano uz provedbu Deklaracije Europska komisija je pokrenula inicijativu za osnivanjem operativne skupine nacionalnih predstavnika/ca. Njen cilj je donijeti operativni plan djelovanja tijekom sljedećih 6-12 mjeseci.

Podsjećamo da je Vlada Republike Hrvatske prihvatila Deklaraciju 2. svibnja 2019. godine. Nositelj aktivnosti kod nas, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i Ured za ravnopravnost spolova nedavno su imali sastanak oko dogovora o zajedničkoj suradnji na provedbi Deklaracije.

Glavne prepreke su rodna pristranost i socijalno-kulturološke konstrukcije

Stvaranje rodnih stereotipa, kulturno obeshrabrivanje i nedostatak svijesti i promocije ženskih uzora sprječavaju i negativno utječu na mogućnosti djevojaka i žena u STEM studijima, povezanim karijerama i digitalnom poduzetništvu te dovode do diskriminacije i manje prilika za žene na tržištu rada.

Europska komisija predlaže donošenje nacionalnih strategija s fokusom na obrazovanje i kvalifikaciju koje bi uključivale sljedeće ciljeve: suzbijanje rodnih stereotipa u digitalnom svijetu; promoviranje uzora; motiviranje djevojaka da od najranije dobi istražuju STEM studije; poticanje ponovnog osposobljavanja ili usavršavanja žena iz postojeće radne snage; osnivanje programa mentorstva; podržavanje digitalnih vještina za nezaposlene žene i žene ranjivih skupina; poboljšanje ugleda i svijesti o IKT karijerama.

Uloga medija je značajna u postizanju ovih ciljeva

Medije je potrebno poticati da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se stvorila pozitivna javna slika žena u IKT-u, temeljena na raznovrsnoj selekciji IKT profesija i uspješnih uzora. Isto tako, kako bi se suzbili stereotipi te promovirala rodna ravnopravnost u njihovim emitiranjima koji se bave temama tehnologije i znanosti, kao i promovirao prikaz žena u znanstvenim i tehničkim ulogama te na vodećim pozicijama u medijima i u stvarnom životu – navodi se u Deklaraciji.

Izvor: Deklaracija o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.