Budućnost je ženska! – zaključak je konferencije o ulozi žena u znanosti i farmaceutskom biznisu

2022-02-14T17:12:01+01:0014. veljače 2022.|Posao, Znanost|

Drugu godinu zaredom Women in Adria u suradnji s L’Orealom Adria i uz podršku kanadskog veleposlanstva, organizirao je konferenciju „Žene u znanosti i farmaceutskom biznisu“. Konferencija je održana na Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, koji se obilježava 11. veljače, s ciljem popularizacije karijera u sektoru farmacije i biotehnologije, ali i osvještavanja javnosti o važnosti ravnopravnije zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama u znanosti. Jedne od govornica bile su i stipendistice programa L’Oréal-UNESCO „Za žene u znanosti“ dr. sc. Marina Raguž, dr. med. i Helena Virić Gašparić, mag. ing. agr.

Ovogodišnji cilj konferencije je potaknuti javnu raspravu o položaju i ulozi žena u znanosti, naglasiti potrebu za još većom ravnopravnosti u znanstvenom sektoru, ali i popularizirati karijere u važnim znanstvenim područjima kao što je farmacija. Okupljeni su imali priliku čuti iskustva uspješnih hrvatskih znanstvenica koje su ostvarile perspektivne karijere u farmaciji, medicini i poljoprivredi. Činjenica da se ova konferencija održala i ove godine, znak je da u našem društvu jača svijest o važnosti doprinosa ženskih znanstvenica, ali i da se u Hrvatskoj zajednica žena u znanosti sve brže razvija.

Predavačice konferencije naglasile su da žene još uvijek nisu zastupljene u jednakoj mjeri kao i muškarci u svim gospodarskim i ekonomskim područjima, a ni različiti znanstveni sektori najčešće nisu iznimka. To potvrđuje i činjenica da je udio žena u nadzornim i izvršnim odborima u 10 vodećih farmaceutskih kompanija tek 20%. Stoga su posebno važne inicijative koji potiču ravnopravnost između žena i muškaraca u svim segmentima društva kao što je Nacionalni program stipendiranja L’Oreal-UNESCO „Za žene u znanosti“, koji iz godine u godinu podržava predan rad mladih hrvatskih znanstvenica.

Dr. sc. Marina Raguž, dr. med. na konferenciji „Žene u znanosti i farmaceutskom biznisu“ u Zagrebu

Jedna od stipendistica ovog programa dr. sc. Marina Raguž, dr. med., specijalizantica neurokirurgije na KB Dubrava, u svom je predavanju „Žena kao faktor translacije znanosti i društva“, naglasila da je žena u znanosti prije bila iznimka, a ne pravilo, što se danas malo pomalo mijenja. „Žene u znanosti dobivaju manje znanstvene potpore nego njihovi muški kolege, njihovi znanstveni radovi nisu dovoljno zastupljeni, a imaju kraće i manje plaćene karijere nego muškarci. Zato je važno da radimo na osnaživanju žena u muškome svijetu i da svatko dobije jednake prilike, bez obzira na spol. Sve mlade znanstvenice potičem da se prijave na program L’Oréal-UNESCO „Za žene u znanosti“, jer će ta stipendija dobitnicama osigurati poticaj karijeri kao i priliku da u javnosti istaknu probleme, ali i prilike znanstvene struke. Potičem i sve studentice da se bave znanošću i da ne odustaju od svojih snova jer gdje ima volje, uvijek ima i načina. Budućnost je ženska!“, zaključila je dr. sc. Marina Raguž, dr. med.

Prošlogodišnja stipendistica Helena Virić Gašparić, mag. ing. agr., osnivačica i direktorica Greener d.o.o. i asistentica na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (naslovna fotografija), u svom je izlaganju „Sinergija poljoprivrede, znanosti i poduzetništva – korak naprijed“, naglasila ulogu modernih tehnoloških postignuća koje danas pomažu u uzgoju biljnih kultura bez upotrebe štetnih pesticida. Predstavila je i odluku svog tima da se okušaju u poduzetničkim vodama i pokrenu vlastitu kompaniju Greener.hr koja se temelji na inovativnoj upotrebi ozona u poljoprivredi. „Radimo na razvoju sustava za zaštitu bilja koji primjenjuje ozon otopljen u vodi za zaštitu bilja kao zamjenu za pesticide. Za sada smo upotrebom ove ekološki prihvatljive metode ostvarili fantastične rezultate, a cilj nam je bio hrvatskim proizvođačima i malim poljoprivrednicima osigurati dodatan alat koji bi bio zamjena ili dodatak nekoj od postojećih biološki prihvatljivih metoda u uzgoju biljnih kultura“, objasnila je Helena Virić Gašparić, mag. ing. agr.

Priče koje nadahnjuju, o razvoju karijere u znanosti, ali i nadilaženju teškoća na putu do uspjeha, su uz stipendistice Marinu Raguž i Helenu Virić Gašparić podijelile i Alenka Jajac Knez (JGL d.d.), Ivana Stojčević (Zentiva), Marica Gašpić – Pišković (farmaceutkinja), Rina Musić (Merck Sharp & Dohme) i Tanja Pureta (Ramiro).

„U najtežim krizama rađaju se najbolji projekti, a tako je bilo i s ovom konferencijom koja je prvi put održana prošle godine. Zajednica žena znanstvenica u Hrvatskoj sve je veća, a vjerujemo i da javnost sve više prepoznaje ulogu i doprinos žena u svim znanstvenim područjima, a posebno u farmaciji. Sretne smo što je važnost ove teme prepoznata i izvan granica Hrvatske pa ćemo konferenciju ovog naziva u svibnju održati u Sloveniji i Makedoniji.“ najavila je Ivana Matić, osnivačica i CEO Women in Adria.

Na konferenciji je dodijeljena i nagrada „Future Liders 2022.“, a dobitnica je Žanina Jakopin (MSD). Zahvaljujući podršci kanadskog veleposlanstva, praćenje konferencije široj je javnosti bilo moguće i putem online kanala. Snimku konferencije možete pogledati OVDJE.

Izvor: Priopćenje za medije

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.