Barbara Matić preko svjetskog zlata i srebra te europske prvakinje do velikog zlata na Grand Slamu

2020-10-26T14:02:27+01:0026. listopada 2020.|Sport|

Kad pobijediš nekog s «jumbo plakata» onda znaš da si upisao veliku pobjedu, a kada na kraju dana svira hrvatska himna, znaš da si glavna priča dana. To je pošlo za rukom Barbari Matić, koja je na putu do zlata na Grand Slamu u Budimpešti 24. listopada svladala jaka imena, među kojima i svjetsku prvakinju, Francuskinju Gahie, jedno od šest glavnih lica na promidžbenom plakatu prvog turnira IJT Toura nakon «lockdowna».

Od početka dana se vidjelo kako je 25-godišnja Splićanka «unutra». Fokusirana, moćna i agresivna, dominirala je kroz kvalifikacije velikog turnira, Grand Slama u Budimpešti.

– Ovo što je danas Barbara prikazala je bilo vrhunski. Fizički, psihološki, po čvrstoći i taktici, jednostavno savršeno. Nanizala je sve najbolje, a dojma sam i da su Japanke bile da bi danas pale. Ovo je slika Barbare koju imam otkako je ušla u judo kao djevojčica, jednostavno najbolja na svijetu – ponosan je bio trener Vladimir Preradović nakon zlata.

Vidjelo se od starta borbe sa Švicarkom Lengweiler da je uspio tu mantru uspjeha prebaciti i na Barbaru, koja ipponom (zahvat) odlazi u 2. kolo, gdje istim pristupom pobjeđuje i Belgijanku Willems.

I onda, veliki, pravi izazov u četvrtfinalu. S druge strane Marie Eve Gahie, aktualna svjetska prvakinja. I ne da je bila prava, nego je bila čvrsta, jaka i nepobjediva za Francuskinju. Wazari za plasman u polufinale protiv svjetske doprvakinje, Portugalke Timo, koja se 11 minuta mučila protiv iskusne Portele.

Nastavila je naša judašica u istom ritmu i u polufinalu. Prva je ulazila u napade, kvalitetno kontrolirala gard Portugalke, i bacila ju na wazari koji je zatim poništen. Međutim, nije bilo spasa za Timo, koju je Matić u «zlatnom bodu» natjerala na treću kaznu i otišla u finale.

Finale je bilo samo šlag na tortu fenomenalnog dana u glavnom gradu Mađarske! Još jedna Francuskinja, ovog puta europska prvakinja i vlasnica svjetske bronce Margaux Pinot, upisana je na zlatni popis Barbare Matić za najvišu stepenicu postolja.

– Presretna sam! Himna i zlato nakon ovakvih pet pobjeda, samo ponos i sreća. Ovo je put kojim želim nastaviti, a osjećala sam se zaista sigurno, spremno i bila sam samouvjerena u svakoj borbi – rekla je Matić nakon slavlja.

Odličan dan za Barbaru Matić i hrvatski judo, koja je ovim uspjehom na svoj konto dodala i 1000 bodova za svjetsku ranking ljestvicu te napravila veliki korak prema Olimpijskim igrama u Tokiju.

Izvor: Hrvatski judo savez

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.