AKTIVISTKINJE Pravosuđe konačno treba štititi žene jer “I jedanput je nasilje”

2020-02-16T10:09:45+01:0015. veljače 2020.|Civilno društvo|

Piše: Antonija Dujmović

Dramatični udarci bubnjeva razbudili su subotnju zagrebačku špicu kako bi upozorili na važnost globalne kampanje “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”. Naglasak ovogodišnje kampanje, koja se kod nas provodi osmi put zaredom, jest progovaranje o ulozi institucija u zaštiti žena od nasilja.

“Ono što nas brine, a svjedočili smo uspjehu kampanje “Pravda za djevojčice” u koju se uključilo dvadeset tisuća žena i muškaraca, jest da institucije ne rade svoj posao. Institucije blago kažnjavaju nasilnike s deset mjeseci uvjetno ili smatraju da jedanput nije nasilje. Ono što želimo poručiti je – i jedanput je nasilje – te da konačno pravosuđe treba štititi žene”, kazala je koordinatorica kampanje Rada Borić.

Program akcije “Milijarda ustaje” na zagrebačkom Cvjetnom trgu vodili su Maja Sever i Miran Kurspahić upoznavajući javnost s važnim činjenicama vezanima uz nasilje prema ženama i djevojčicama. Glumica Barbara Nola, glazbenica Željka Veverec (Mangroove), producentica i scenaristica Jelena Veljača te aktivistkinja Sanja Bilas čitale su iskaze žena koje su preživjele nasilje.

Među pročitanima bio je i slučaj seksualnog zlostavljanja policajke od strane njenog nadređenog koji je oslobođen optužbi s obrazloženjem da se zlostavljanje dogodilo samo jednom. Upravo zato, da bi upozorili na preširoko tumačenje zakona i preblagu penalizaciju organizatorice su istaknule slogane “I jedanput je nasilje” i “Pravosuđe ne štiti žene”.

Sanja Cesar, aktivistkinja za ženska ljudska prava, skrenula je pozornost na problem potpune neosviještenosti o odnosima moći povezanih s nasiljem. Kao prvu razinu moći izdvojila je odnos moći između muškarca i žene, zatim između starijeg muškarca i mlađe žene, pa uglednog i poslovno iskusnog starijeg muškarca i mlađe žene koja je tek počela raditi te na koncu odnos moći između onoga tko je u svom mjestu, gradu u odnosu na onu koja je pridošla.

“Ključni problem sustava je što on isključuje odnose moći kada razmišlja o nasilju. Seksualno nasilje je način na koji se ti odnosi moći pokazuju, od njih je neodvojivo. Koji je najlakši način da se neku osobu posrami, ponizi, osramoti nego da se ispriča neki seksualni trač, podijeli neka snimka, uputi seksualna primjedba, dodirne ili siluje. Ovo je način na koji se sa ženama komunicira i kako ih se zastrašuje”, kazala je aktivistkinja Cesar.

Podsjetila je da na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih, te da se prema tome u Hrvatskoj može govoriti oko 1800 slučajeva silovanja, od čega je prijavljeno možda njih 120. “Maksimalno deset posto završi pravomoćnom presudom, dakle samo 12 od 1800 slučajeva”, istaknula je Cesar.

Koordinatorica kampanje Rada Borić je kazala da su se sudjelovanjem u ovoj akciji Hrvatska i Zagreb upisali na kartu od 200 zemalja svijeta. Posebno je naglasila da su se kampanji koja će trajati do 8. ožujka pridružili i drugi gradovi poput Pakraca, Osijeka, Splita, Bjelovara ali i Korčule.

Akciju su organizirale: Ženska soba – Centar za seksualna prava, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za ženske studije, Platforma za reproduktivnu pravdu, Udruga u dobroj vjeri, Zaklada Solidarna, RODA – Roditelji u akciji, Bolja budućnost – Udruga žena Romkinja Hrvatske i SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.