Afganistanke raznobojnom odjećom uzvraćaju udarac Talibanima

2021-10-06T18:07:29+02:006. listopada 2021.|Civilno društvo|

Piše: Nikolina Blažanović

Životi Afganistanki su se preuzimanjem Talibana dramatično promijenili. Za početak su im rekli da ostanu doma i ne idu raditi, zatim su razdvojili studentice i studente, a onda naredili da se žene moraju voziti u odvojenim autobusima s prekrivenim prozorima. Nakon toga je na red došla odjeća. Talibani su uveli strogi kodeks oblačenja, za sada samo za studentice, pri čemu zahtijevanju nošenje crnine. Zbog toga su Afganistanke započele kampanju pod hashtagovima #DoNoTouchMyClothes (#NeDirajMojuOdjeću) i #AfghanistanCulture (#AfganistanskaKultura) kako bi pokazale da njihova tradicionalna odjeća nije crna, nego raznobojna.

Kampanju je preko društvenih mreža započela doktorica Bahar Jalali koja kaže da je identitet i suverenitet Afganistana napadnut te da crna burka nikad nije bila dio njega. Osim odjeće žene pokazuju svoj nakit i šminku.

Ne protestiraju Afganistanke samo da društvenim mrežama, nego i na ulicama. Nakon što su Talibani u svoju vladu postavili samo muškarce i maknuli Ministarstvo ženskih poslova, žene su marširale ulicama Kabula. Tada su ih Talibani istukli. To nije jedini organizirani protest, a svaki je imao isti završetak – rastjeravanje nasiljem. Sudbina Afganistanki pod kontrolom je Talibana, a dosadašnji postupci ne obećavaju zaštitu ženskih prava i sloboda.

Žene u Hrvatskoj i susjednim državama također su pružile svoju podršku Afganistankama. Tako su se brojne organizacije civilnog društva i individue 25. rujna u 12 sati okupile u 10 gradova i općina kako bi se pridružile globalnoj akciji iskazivanja solidarnosti sa ženama Afganistana. Tražili su zaštitu i poštivanje prava žena u Afganistanu, nepriznavanje talibanske vlasti te prihvat izbjeglica koje napuste Afganistan. Akcija se na isti dan održala u 85 država svijeta, a organizirao ju je pokret One billion rising i Women’s Global Solidarity Network pod motom „Nitko od nas nije slobodan dok žene Afganistana nisu slobodne!“.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.