Zimske olimpijske igre u Pekingu po ravnopravnosti spolova najuravnoteženije ZOI do sada

2022-02-03T19:06:12+01:003. veljače 2022.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Svečanost otvaranja 24. Zimskih olimpijskih igara održat će se 4. veljače na stadionu Ptičje gnijezdo u Pekingu. Organizatori najavljuju nastup oko 2900 sportaša i sportašica iz 90-ak država. Natjecanja u sedam olimpijskih sportova održavat će se u tri olimpijska sela – u Pekingu, Yanqingu i Zhangjiakou. Igre će trajati do 20. veljače.

Hrvatska će u Pekingu imati ukupno 11 predstavnika među kojima ovaj put prednjače sportašice (7Ž i 4M). Naše stjegonoše na svečanosti otvaranja bit će Marko Skender i Zrinka Ljutić koju je Hrvatski skijaški savez predložio jer prvotno najavljena nositeljica hrvatske zastave Leona Popović u to vrijeme neće biti u Pekingu.

Međunarodni olimpijski odbor posljednjih godina ulaže značajne napore u pogledu ravnopravne zastupljenosti sportaša i sportašica na Igrama. Veliki je pomak postignut na proteklim ljetnim Igrama u Tokiju, a tim smjerom idu i predstojeće zimske Igre.

Kako nas informiraju iz Hrvatskog olimpijskog odbora, bit će ovo po ravnopravnosti spolova najuravnoteženije ZOI do sada s 55 posto muških i 45 posto ženskih natjecatelja. Također, novost je da je postotak ženskih natjecanja u olimpijskom programu povećan na 47 posto i najveći je do sada, uz to održat će se i 11 mješovitih (muško-ženskih) natjecanja.

Zanimljivost je i da su dva ženska natjecanja pomaknuta na 15. dan Igara kako bi se povećao broj sati ženskog sporta pretposljednjeg dana. Kada je riječ o sportskim disciplinama, potpunu ravnopravnost spolova imat će: alpsko skijanje, brzo klizanje, sanjkanje u pojedinačnoj konkurenciji, skeleton, skijaško trčanje, slobodno skijanje i snowboard.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) danas je objavio dobitnike nagrada “Trofej – žene i sport” 2021. Svjetska nagrada dodijeljena je predsjednici Organizacijskog odbora OI Tokio 2020., Hashimoto Seiku.

Riječ je o istaknutoj sportskoj liderici, političarki i sedmerostrukoj olimpijki koja se suprotstavila snažno utemeljenim rodnim normama u Japanu te tako unaprijedila ravnopravnost spolova i uključivost u sportu. Uz nju, proglašeno je još pet kontinentalnih pobjednica (simbolično za svaki olimpijski krug po jedna).

Podsjetimo, dobitnica ove prestižne nagrade za Europu 2019. godine bila je naša Morana Paliković Gruden, dopredsjednica HOO-a i predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu koja je novac od ove nagrade usmjerila u projekt Glas žena u sportu.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.