Ženska ekipa DVD-a Karanac osvojila zlato na međunarodnom vatrogasnom natjecanju

2021-09-29T22:24:17+02:0029. rujna 2021.|Civilno društvo|

Piše: Antonija Dujmović

Međunarodno natjecanje u gašenju vatre ručnom vatrogasnom štrcaljkom, održano je proteklog vikenda, 26. rujna, u Budimpešti. Na natjecanju su sudjelovale stotine vatrogasaca i vatrogaskinja iz nekoliko europskih zemalja, a među 10-ak ženskih ekipa našle su se i članice DVD-a Karanac koje su uz pomoć vatrogaskinja DVD-a Darda osvojile zlato.

Žensku ekipu DVD-a Karanac čini sedam Baranjki: Gabrijela Trstenjak, Timea Horvat, Gabrijela Kanjo, Kristina Šerbedžić, Ivana Pongračić, Suzana Pongračić i Jelena Stankić.

„Mi smo sudjelovale kao ženska „A“ ekipa i ponijele kući zlato. Konkurencija nije bila laka, pogotovo u ovakvoj vježbi u kojoj se ne može sto posto pripremiti kod kuće“, s ponosom nam kaže Gabrijela Trstenjak.

„S obzirom na to da je ženska konkurencija uvijek manja na mnogim natjecanjima, ne bih baš mogla izdvojiti glavne konkurentice, sve cure daju svoj maksimum na svakom natjecanju“, nadovezuje se Timea Horvat na pitanje o konkurenciji.

Ovom 13. po redu međunarodnom vatrogasnom natjecanju nazočili su visoki vojni i državni mađarski dužnosnici što govori o veličini natjecanja. U pohodu na zlato naše su vatrogaskinje iz Karanca razradile posebnu taktiku:

“Kao što je već kolegica spomenula ova vježba nije klasična i kod kuće se ne možemo sto posto pripremiti. Tako da dio priprema moramo odraditi na licu mjesta. Kada započne natjecanje organizatori odrade dva puta vježbu da vidimo kako će izgledati. Tu kreće naš drugi dio priprema dogovor oko toga tko će što raditi, uvijek gledamo da ispoštujemo želje jedna druge, i da uzmemo ono mjesto za koje znamo da možemo dati maksimum“, opisuje Gabrijela Kanjo.

Foto: DVD Karanac

Cijeli Karanac s pravom može biti ponosan na svoje vatrogasce i vatrogaskinje. Na ovom natjecanju u Mađarskoj i muške ekipe su osvojile drugo i treće mjesto u svojoj konkurenciji. Žene su do željenog zlata uspjele doći unatoč poteškoćama.

„Željele bismo zahvaliti predsjedniku DVD-a Karanac Šandoru Sabi koji je bio glavni inicijator i podrška kada su neke članice odustale od natjecanja zbog obaveza. On je ustrajao da se spojimo žene DVD-a Darda i DVD-a Karanac i tako ipak nastupimo – Uz vašu pomoć uspjele smo se spojiti, pripremiti i ponijeti kući zlato. Hvala!“ – zahvaljuju baranjske vatrogaskinje čelnom čovjeku DVD-a.

A kako izgleda natjecanje detaljno nam opisuje Kristina Šerbedžić:

„Sami tijek vježbe ove je godine išao ovako: Prva članica mora zabiti tri čavla u panj poslije toga odlazi do Vmš (vatrogasna štrcaljka) gdje spaja cijev. Tada kreće druga članica zabija tri čavla u panj odlazi do Vmš i spaja usisnu cijev. Treća članica također zabija tri čavla u panj te se pridružuje prvoj i drugoj članici. Četvrta članica ima zadatak mali vatrogasni kamion koji je privezan dugačkim užetom s vitlom privući do sebe kada ona završi nastupa peta članica, njen zadatak je baciti kockicu i kada je dobila određeni broj odlazi do većih kocki pronađe koju sliku mora složiti te slaže. Kada ona završi nastupaju šesta i sedma članica i njihov zadatak je ubaciti svaka po tri vreće s pijeskom u rupu od mete. Kada su završile peta članica odlazi do Vmš gdje je već čekaju četiri članice koje će pumpati vodu dok će ona držati usis u bazenu, šesta i sedma članica odlaze na mlaznicu gdje jedna cilja i ruši mete a druga čeka da stisne oznaku za kraj vremena. Kada je oznaka stisnuta vrijeme se zaustavlja i kraj je vježbe.“

„Što se tiče samih priprema za natjecanje dosta su bitne, tu usavršavamo svoje znanje, a uvijek je lijepo i podružiti se pa poslije vježbe ostanemo još malo zajedno“, kaže Suzana Pongračić.

Karanac je baranjsko selo u općini Kneževi Vinogradi, nedaleko Belog Manastira, poznato po svojem turističkom sadržaju i gastronomiji, ali i po dugoj vatrogasnoj tradiciji. Dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano je još 1892. godine i trenutno broji 60-ak članova i članica. Zanimalo nas je kako njihova okolina reagira na činjenicu da se bave vatrogastvom, zanimanjem i aktivnošću koja se tradicionalno pripisuje muškarcima.

„Mogu reći samo da nekad imamo čak i više podrške nego muški dio DVD-a. Predrasuda nema, barem ne kod nas, uvijek smo imali žena u DVD-u, i trudimo se svi biti tim. Pokazujemo i dokazujemo da žene nisu ništa manje sposobnije, što se vidi i u operativnom dijelu gdje kolegice jednako izvrše svoju dužnost i zapovijed, rame u uz rame s muškim dijelom operative”, priča nam vatrogasna tehničarka Jelena Stankić.

Kada je riječ o intervencijama, ističe da operativni dio odlično funkcionira.

„Najčešće su to intervencije lakšeg tipa požara na otvorenom (raslinje), te požar dimnjaka, ali zna biti i težih intervencija tipa požara na objektu ili tehničke intervencije, najčešće prometne nesreće. Imamo razno raznih školovanja i usavršavanja, nastojimo ići naprijed s opremom i voznim parkom kako bi prvenstveni sebi olakšali i bolje obavili posao koji nas čeka”, kaže Jelena.

S obzirom na to da se radi o dobrovoljnom sudjelovanju te da su članice zaposlene i imaju i drugih obveza zanimalo nas je kako usklađuju sve te aktivnosti.

„Uskladiti privatno i poslovno s vatrogastvom nekada je teže nekada lakše, ali trudimo se sve izbalansirati, jer ipak vatrogastvo je nešto što moraš voljeti i nije bit samo natjecanje i druženje, već i obaveze i odgovornosti koju nosi i sami odlazak na intervenciju“, kaže Ivana Pongračić.

I na kraju nismo odoljeli ne pitati priprema li se kakva vatrogasna zabava?

„Što se tiče zabava i druženja imamo vatrogasne skupštine i obljetnice, imat ćemo iduće godine 130. obljetnicu osnutka DVD-a Karanac, nadamo se da ćemo moći proslaviti i zabaviti se kako doliči, ipak to nije malo godina“, zaključuje Gabrijela Trstenjak.

* Preuzimanje ovog teksta dopušteno je uz navođenje portala Žene i mediji kao izvora te uz poveznicu na izvorni sadržaj.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.