Jasmina Kadija i Mateja Fras – vatrogaskinja s diplomom arhitektice i prva županijska vatrogasna zapovjednica podijelile su svoja iskustva o ovom zanimanju

2020-09-11T20:29:25+02:006. ožujka 2020.|Civilno društvo, Posao|

Pripremila: Antonija Dujmović

Primjetan je napredak u zanimanjima koja su se donedavno stereotipno smatrala muškim zanimanjima, pa tako i u vatrogastvu. Taj napredak prvenstveno možemo zahvaliti ženama koje svakodnevno dokazuju kako su one jednako dobre u obavljanju svih zadaća koje takvi poslovi od njih zahtijevaju, ističu iz Hrvatske vatrogasne zajednice Republike Hrvatske čestitajući svim ženama Međunarodni dan žena.

Prema njihovom istraživanju u Hrvatskoj djeluje oko 150 tisuća vatrogasaca što uključuje muškarce, žene, ali i vatrogasnu mladež te vatrogasni podmladak. U okviru tih brojki nalazi se oko 20 posto žena, s tendencijom porasta u proteklih nekoliko godina.

Udio žena u operativnom vatrogastvu u Republici Hrvatskoj

Ipak podsjećaju kako žene još uvijek u puno manjoj razini sudjeluju u odlascima na intervencije (8 posto) što je ključni dio vatrogasnog posla, te bez takve uključenosti nije zahvalno pričati o padanju rodnih barijera. Također, pitanje infrastrukture još uvijek je problematično s obzirom da u javnim postrojbama nedostaju spavaonice i sanitarni čvorovi koji bi bili adekvatni za kolegice u vatrogastvu.

A da nije lak put do zapošljavanja u javnoj vatrogasnoj postrojbi, posvjedočit će i Jasmina Kadija koja je protekle 3 godine zaposlena u JVP Grada Zagreba. “Prijavila sam se na natječaj po tko zna koji put bez ikakvih očekivanja. Na kraju sam bila treća na listi, a bilo je više od 260 prijavljenih. Bilo nas je 8 prijavljenih kandidatkinja, a ja sam jedina koja je uopće prošla sve segmente testiranja. Danas mogu samo reći da sam sretna što radim tu gdje radim”.

Foto: Jasmina Kadija, JVP Grada Zagreba

Zanimljiva je činjenica da Jasmina ima i diplomu Arhitektonskog fakulteta, ali ljubav prema vatrogastvu bila je jača. “Svim ženama koje žele raditi kao profesionalne vatrogaskinje bih poručila da ne odustaju od svojih snova jer im to nitko ne može oduzeti”, poručila je Jasmina svim svojim sadašnjim i budućim kolegicama, dokazujući da žena u vatrogasnim redovima svojim sposobnostima nimalo ne odskače od muških kolega.

Prema podacima HVZ RH veći broj žena uključen u vatrogastvo na kontinentu u odnosu na priobalje. Najviše se ističe Sisačko-moslavačka županija koja ima čak 30,9 posto žena unutar svojeg korpusa vatrogastva. Slijedi ih Međimurska županija s 29 posto, a u Virovitičko-podravskoj nalazi se 27,68 posto. Na priobalju je najveći broj žena uključen u vatrogastvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 12 posto, dok ih je najmanje u Zadarskoj – tek 1.4 posto od ukupnog vatrogastva.

A Hrvatska od prošle godine ima i prvu županijsku vatrogasnu zapovjednicu Mateju Fras. Ona se slaže s time da se žene trebaju ponekad dvostruko više truditi kako bi dokazale da su stručne u obavljanju svojeg posla. “No, to jednim dijelom smatram i prednošću jer tad dajemo od sebe najviše što možemo što je i vidljivo u kvaliteti obavljanja našeg posla”.

Foto: Mateja Fras, županijska vatrogasna zapovjednica

Mateja smatra kako su danas predrasude minimalne što dokazuje i činjenica što unutar vatrogasnih postrojbi i operativnog članstva ima dosta žena koje djeluju i izlaze na intervencije. “I vatrogasna oprema koju koristimo na intervencijama nije jednaka kao ona koja se koristila prije 50-ak godina te za nju više nije potrebna fizička snaga. Osim svega navedenog, na samim intervencijama postoji mnogo situacija unutar kojih je, zbog psihološkog aspekta, potrebniji ženski pristup. Naši kolege su to i primijetili te smatram da u ovim novijim i mlađim generacijama tih predrasuda više nema”, zaključila je zapovjednica Mateja Fras.

Foto: Vatrogaskinje, obilježavanje 140. obljetnice HVZ-a

Hrvatsko vatrogastvo u odnosu na susjedne zemlje

Krovna kuća svjetskog vatrogastva, Međunarodni tehnički odbor za preventivnu zaštitu i gašenje požara (CTIF), u svojoj Svjetskoj požarnoj statistici uz čitavu lepezu drugih podataka, iznosi i izuzetno važne podatke o udjelu žena unutar operativnog vatrogastva za čak 32 zemlje članice organizacije. U ukupnom broju vatrogasaca u zemljama članicama, žene sudjeluju s 8 posto.

Posebno su zanimljivi podaci zemalja naše okolice. CTIF u svojoj Svjetskoj požarnoj statistici za 2017. godinu (World Fire Statistics Magazine issue no 22, 2017) navodi sljedeće podatke o zastupljenosti žena u operativnom vatrogastvu:

Srbija 2 posto
Mađarska 2,3 posto
Hrvatska 8 posto
Slovenija 11 posto
Slovačka 17 posto
Rusija 13 posto
Poljska 26,5 posto

Iščitavajući ove podatke možemo zaključiti kako je Hrvatska u zlatnoj sredini po broju žena u operativnom vatrogastvu, u odnosu na neke susjedne zemlje, s jedne strane, te zemlje u kojima udio žena nadilazi prosjek poput Slovačke, Rusije, Poljske i Slovenije, s druge.

Iz priopćenja HVZ HR

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.