Žene u Hrvatskoj čine tek 14 posto zaposlenih u IKT sektoru – obvezali smo se na jačanje ravnopravnosti spolova u ovom području

2020-09-11T20:37:37+02:0015. svibnja 2020.|Institucije, Posao|

Hrvatska je prije (točno) godinu dana potpisala Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu. Potpisivanjem Deklaracije, dana 15. svibnja 2019., Hrvatska se kao 26. država članica EU-a pridružila europskoj inicijativi poticanja zastupljenosti žena u digitalnoj ekonomiji.

Tom su se deklaracijom države obvezale poticati aktivnu i važnu ulogu žena u digitalnom društva te doprinijeti postizanju ravnopravnosti spolova u području IKT-a kroz suradnju s javnim i privatnim sektorom te civilnim društvom.

U Hrvatskoj, žene čine tek 14,3 posto zaposlenih u IKT sektoru u Hrvatskoj, a svaka sedma zaposlenica je žena.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, fokusiran između ostalog i na razvoj digitalnih vještina i kompetencija ženske populacije, koordinira provođenje Deklaracije na nacionalnoj razini zajedno s Uredom za ravnopravnost spolova.

Stoga je Ured kao jednu od provedbenih aktivnosti Deklaracije osmislio te organizira s partnerima i sponzorima okrugli stol naziva “Postani i TI, djevojka IT” za djevojke viših razreda srednjih škola kako bi iz prve ruke čule iskustva žena iz IT industrije, čime bi ih se potaknulo na to da se i same odluče za STEM područje u nastavku svog školovanja, a time i u odabiru zanimanja.

Osim promoviranja odabira karijere u STEM i IT području među mlađom ženskom populacijom, Središnji državni ured također gostovanjima na okruglim stolovima govornica iz akademske IT zajednice te iz privatnog IT sektora ostvaruje dobru i kontinuiranu međuinstitucionalnu suradnju.

Inicijativa ima široku podršku

Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD), Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o. – APIS IT d.o.o., Lemax d.o.o., Ericsson Nikola Tesla d.d, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, Zavod za telekomunikaciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku samo su neke od institucija koje se rado odazivaju pozivu da podrže ovu inicijativu.

Osim primarno targetirane mlađe ženske populacije, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva suradnjom na portalu Žene i mediji provodi aktivnosti iz Deklaracije zajedno s ostalim dionicima podržava inicijativu osnaživanja i informiranja žena te poučavanja i podizanja svijesti svih građana, javnih osoba, kreatora javnih politika, civilnog društva i posebno medija o pitanjima položaja žena u digitalnom društvu.

Više o samoj Deklaraciji o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu i o provedbenim aktivnostima Ureda možete pročitati na poveznicama:

Žene u digitalnom svijetu
Provedba Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu

Izvor: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.