IKT sektoru u Europskoj uniji nedostaje 700 000 stručnjaka – nužno uključivanje više žena

2020-09-11T20:15:42+02:0030. studenoga 2019.|Gospodarstvo, Posao|

Najveću priliku za budući razvoj Europske unije, Europski institut za ravnopravnost spolova vidi u uključivanju više žena u informacijsko komunikacijski sektor (IKT). U ovom sektoru s najvećim plaćama žene trenutno čine samo 17 posto stručnjaka, ističe EIGE.

EIGE je proveo istraživanje u IKT tvrtkama u svih 28 članica Europske unije kako bi dobio uvid u inicijative koje tvrtke poduzimaju vezano uz uključivanje i zadržavanje više žena u ovom sektoru. Istraživanje je otkrilo da najučinkovitije metode uključivanja žena u IKT sektor podrazumijevaju kombinaciju tri mjere – ravnoteže poslovnog i privatnog života, kampanja podizanja svijesti te programa posebno usmjerenih na žene i djevojke.

EIGE-ovo istraživanje ukazuje na načine kako tvrtke mogu dovesti više žena, što podrazumijeva i mjere za usklađivanje poslovnog i privatnog života, te donosi primjeri dobre prakse 10 različitih IKT kompanija u EU.

Žene se suočavaju s nizom prepreka u IKT sektoru. Iako imaju tendenciju da su više kvalificirane od svojih muških kolega, one rjeđe zauzimaju visoke pozicije. Također, žene su više opterećene kućanskim i obiteljskim obvezama koje im uzimaju vrijeme potrebno za usavršavanje tehničkih vještina. Pored toga, prepreka su i rodni stereotipi koji udaljavaju žene i djevojke iz ovog važnog i rastućeg polja.

Međutim, IKT poslovi nude povoljne radne uvjete i za žene i za muškarce, poput fleksibilnog radnog vremena i visokih plaća. Nadalje, s prognozama koje pokazuju da će se EU suočiti s manjkom od oko 700 000 IKT stručnjaka do 2020. godine, neophodno je da sektor poduzme mjere kako bi uključio više žena. To bi istovremeno ojačalo potencijal žena i povećalo konkurentnost gospodarstva EU, navodi EIGE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.