Piše: Nikolina Blažanović

Glumica Tracee Eliis Roos nedavno je izjavila da je u seriji Black-ish odbila raditi rodno obilježene poslove. Rekla je da to nisu „ženski“ poslovi, nego kućanski poslovi. Već šest sezona glumi Rainbow Johnson, liječnicu i majku petero djece te nije htjela biti stereotipna majka humorističnih serija.

Odmah se nakon pročitanih scenarija pitala zašto baš ona mora nositi rublje i zašto ona kuha u kuhinji iako to nema veze s radnjom scene te je scenaristice i scenariste pitala zašto to isto ne čini njezin televizijski muž. Rekla je da je htjela uravnotežen odnos u kojem oba supružnika rade sve kućanske poslove te biraju one koji im više odgovaraju. Smatra da televizija treba usmjeravati stvarni život, a ne pasivizirati i odobravati loše naučeno ponašanje svakodnevnog života.

2018. godine Eurostat je proveo istraživanje o životu žena i muškaraca u Europi. Rezultati su pokazali da je u 2016. godini u EU 92% žena između 25 i 49 godina svaki dan skrbilo o djeci. Isto je činilo 68% muškaraca. U Republici Hrvatskoj samo 54% muškaraca svakodnevno brine o svojoj djeci. 2016. godine u EU je 79% žena svakog dana obavljalo kućanske poslove, dok je to činilo samo 34% muškaraca. U Hrvatskoj samo 12% muškaraca svakodnevno obavlja kućanske poslove i kuha.

Kućanske poslove u Hrvatskoj žene obavljaju prosječno 15 sati tjedno, a muškarci 4 sata

Istraživanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova iz 2017. godine pokazalo je gotovo iste rezultate. 77% zaposlenih žena glača uvijek ili gotovo uvijek, a u samo 7% veza se ovaj posao ravnopravno dijeli. U 80% veza žene isključivo ili većinom mijenjaju posteljine, čiste sanitarne prostorije, peru rublje, vješaju ga, slažu i spremaju, brišu podove, prašinu i brinu za biljke. 41% žena i 29% muškaraca kuha i priprema hranu, 42% žena i 23% muškaraca pere posuđe, a podjednako postavljaju i pospremaju stol te podjednako kupuju namirnice i ostale kućne potrepštine.

Sve u svemu, 83% rutinskih kućanskih poslova obavljaju žene, 0,4% muškarci, a 16,6% partnera ih dijele ravnopravno. Žene su rekle da prosječno 15 sat tjedno potroše na kućanske poslove, a njihovi partneri prosječno 4 sata. To znači da žene na rutinske kućanske poslove dnevno potroše između jednog i pol i 3 sata, a muškarci između 17 minuta i jednog sata. U 35,7% veza isključivo ili većinski žene brinu o tome da kućanski poslovi budu obavljeni, u 23% podjednako, a tek u 0,3% to većinski čine muškarci.

Povremeni kućanski poslovi se više dijele među partnerima

Podaci o povremenim kućanskim poslovima (održavanje automobila, ličenje zidova, bojanje drvenarije i slično) su malo drugačiji. Sve ili većinu takvih poslova obavlja 11,4% žena, u 49,44% veza ih partneri dijele djelomično, a u 39,2% ih sve ili većinski obavljaju partneri. Žene većinski plaćaju račune i obavljaju sitne poslove izvan kuće, a muškarci većinski obavljaju manje kućanske popravke.

Žene češće kupuju odjeću i obuću za djecu te uzimaju bolovanje i slobodne dane kad je dijete bolesno, ali sve ostale poslove dijele podjednako. U postotcima to znači da 58,4% žena isključivo ili većinski brine za djecu, u 41,4% veza brige partneri dijele ravnomjerno, a u samo 0,2% ih isključivo ili većinski obavljaju partneri. Što se tiče brige za starije i bolesne članice i članove obitelji, u 43,8% slučajeva to isključivo ili većinski čine žene, u 51,2% veza se dijele ravnopravno, a u 5% ih isključivo ili većinski čini partner.

Istraživanje prikazuje još mnogobrojne zanimljive i zabrinjavajuće podatke te ga se u cijelosti može pročitati OVDJE.

Sve što se radi u domu i oko doma je bitno za život svake osobe te bi svaka članica i član zajednice trebali znati i sudjelovati u svim kućanskim poslovima. Žene nakon posla nisu obavezne doći doma i gotovo sve kućanske poslove obavljati same. Peglanje, usisavanje i svi ostali kućanski poslovi se lako mogu naučiti, a žene nisu rođene ili predodređene da bi ih radile. To su osnove koje svaka osoba može naučiti i koje bi svaka osoba trebala znati, bez obzira na spol.