Žene, muškarci i kućanski poslovi

2020-09-03T14:54:05+02:003. rujna 2020.|Civilno društvo, Institucije|

Piše: Nikolina Blažanović

Glumica Tracee Eliis Roos nedavno je izjavila da je u seriji Black-ish odbila raditi rodno obilježene poslove. Rekla je da to nisu „ženski“ poslovi, nego kućanski poslovi. Već šest sezona glumi Rainbow Johnson, liječnicu i majku petero djece te nije htjela biti stereotipna majka humorističnih serija.

Odmah se nakon pročitanih scenarija pitala zašto baš ona mora nositi rublje i zašto ona kuha u kuhinji iako to nema veze s radnjom scene te je scenaristice i scenariste pitala zašto to isto ne čini njezin televizijski muž. Rekla je da je htjela uravnotežen odnos u kojem oba supružnika rade sve kućanske poslove te biraju one koji im više odgovaraju. Smatra da televizija treba usmjeravati stvarni život, a ne pasivizirati i odobravati loše naučeno ponašanje svakodnevnog života.

2018. godine Eurostat je proveo istraživanje o životu žena i muškaraca u Europi. Rezultati su pokazali da je u 2016. godini u EU 92% žena između 25 i 49 godina svaki dan skrbilo o djeci. Isto je činilo 68% muškaraca. U Republici Hrvatskoj samo 54% muškaraca svakodnevno brine o svojoj djeci. 2016. godine u EU je 79% žena svakog dana obavljalo kućanske poslove, dok je to činilo samo 34% muškaraca. U Hrvatskoj samo 12% muškaraca svakodnevno obavlja kućanske poslove i kuha.

Kućanske poslove u Hrvatskoj žene obavljaju prosječno 15 sati tjedno, a muškarci 4 sata

Istraživanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova iz 2017. godine pokazalo je gotovo iste rezultate. 77% zaposlenih žena glača uvijek ili gotovo uvijek, a u samo 7% veza se ovaj posao ravnopravno dijeli. U 80% veza žene isključivo ili većinom mijenjaju posteljine, čiste sanitarne prostorije, peru rublje, vješaju ga, slažu i spremaju, brišu podove, prašinu i brinu za biljke. 41% žena i 29% muškaraca kuha i priprema hranu, 42% žena i 23% muškaraca pere posuđe, a podjednako postavljaju i pospremaju stol te podjednako kupuju namirnice i ostale kućne potrepštine.

Sve u svemu, 83% rutinskih kućanskih poslova obavljaju žene, 0,4% muškarci, a 16,6% partnera ih dijele ravnopravno. Žene su rekle da prosječno 15 sat tjedno potroše na kućanske poslove, a njihovi partneri prosječno 4 sata. To znači da žene na rutinske kućanske poslove dnevno potroše između jednog i pol i 3 sata, a muškarci između 17 minuta i jednog sata. U 35,7% veza isključivo ili većinski žene brinu o tome da kućanski poslovi budu obavljeni, u 23% podjednako, a tek u 0,3% to većinski čine muškarci.

Povremeni kućanski poslovi se više dijele među partnerima

Podaci o povremenim kućanskim poslovima (održavanje automobila, ličenje zidova, bojanje drvenarije i slično) su malo drugačiji. Sve ili većinu takvih poslova obavlja 11,4% žena, u 49,44% veza ih partneri dijele djelomično, a u 39,2% ih sve ili većinski obavljaju partneri. Žene većinski plaćaju račune i obavljaju sitne poslove izvan kuće, a muškarci većinski obavljaju manje kućanske popravke.

Žene češće kupuju odjeću i obuću za djecu te uzimaju bolovanje i slobodne dane kad je dijete bolesno, ali sve ostale poslove dijele podjednako. U postotcima to znači da 58,4% žena isključivo ili većinski brine za djecu, u 41,4% veza brige partneri dijele ravnomjerno, a u samo 0,2% ih isključivo ili većinski obavljaju partneri. Što se tiče brige za starije i bolesne članice i članove obitelji, u 43,8% slučajeva to isključivo ili većinski čine žene, u 51,2% veza se dijele ravnopravno, a u 5% ih isključivo ili većinski čini partner.

Istraživanje prikazuje još mnogobrojne zanimljive i zabrinjavajuće podatke te ga se u cijelosti može pročitati OVDJE.

Sve što se radi u domu i oko doma je bitno za život svake osobe te bi svaka članica i član zajednice trebali znati i sudjelovati u svim kućanskim poslovima. Žene nakon posla nisu obavezne doći doma i gotovo sve kućanske poslove obavljati same. Peglanje, usisavanje i svi ostali kućanski poslovi se lako mogu naučiti, a žene nisu rođene ili predodređene da bi ih radile. To su osnove koje svaka osoba može naučiti i koje bi svaka osoba trebala znati, bez obzira na spol.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.