Muškarci u Hrvatskoj nedovoljno sudjeluju u kućanskim poslovima i brizi oko djece

2019-08-17T21:55:06+02:0017. kolovoza 2019.|Civilno društvo|

Na razini stavova većina muškaraca u Hrvatskoj podupire rodnu ravnopravnost ali zaostaju na razini ponašanja pokazalo je istraživanje Muškarci i rodna ravnopravnost u Hrvatskoj koje je proveo Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u okviru međunarodnog projekta IMAGES – International Men and Gender Equality Survey.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1500 muškaraca i 505 žena u dobi od 18-68 godina i to u gradu Zagrebu i u gradovima i mjestima s manje od 100 000 stanovnika u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Većina muškaraca i žena su u braku ili žive sa partnericama/partnerima, imaju završenu srednju školu i izjašnjavaju se kao vjernici/e.

Istraživanje je objavljeno 2011. godine, no možemo pretpostaviti da u međuvremenu nije došlo do značajnijih promjena. Njime su obuhvaćeni različiti aspekti života muškaraca u Hrvatskoj, a ovdje izdvajamo segment vezan uz kućanske poslove i brigu o djeci.

Ženama svakodnevni kućanski poslovi, muškarcima povremeni popravci

Podjela kućanskih poslova je područje u kojem prevladava rodno stereotipna podjela posla. Teret kućanskih poslova ipak pada na ženu, jer su ženama ostavljeni poslovi koji se moraju obavljati gotovo svakodnevno, kao npr. priprema hrane (60%), čišćenje (71%), pranje (80%), dok su muškarcima ostavljeni povremeni poslovi poput popravaka u kući (84%) i plaćanja računa (41%).

Većina muškaraca je zadovoljna ovom podjelom kućanskih poslova te procjenjuju da su i njihove partnerice zadovoljne. Žene imaju drugačije viđenje kućanskih poslova od muškaraca. Jedini posao koji žene procjenjuju da većinom obavljaju muškarci su popravci u kući (u 72% slučajeva). Mlađi muškarci (do 35-te godine), obrazovaniji i nezaposleni više sudjeluju u obavljanju kućanskih poslova.

Igra je jedina svakodnevna aktivnost muškaraca kada se radi o brizi oko djece

Polovina muškaraca (53%) nije uzela dopust pri rođenju djeteta, a nešto manje od petine muškaraca (oko 17%) bilo je prisutno u rađaoni za vrijeme rođenja djeteta. Mlađi i obrazovaniji muškarci bili su skloniji prisustvovati porodu i uzeti dopust pri rođenju djeteta.

Muškarci su povremeno uključeni u živote vlastite male djece. Jedina aktivnost koju muškarci čine svakodnevno je igra s djetetom, dok sve ostalo rade povremeno, tj. povremeno pripremaju hranu, mijenjaju pelene i kupaju djecu. Kada je riječ o djeci školskog uzrasta, situacija je slična, što znači da muškarci većinu aktivnosti vezanih uz brigu o djeci čine ponekad.

Oko 1/5 petine muškaraca (i manje od toga) izjavljuje da se djecom bave svaki dan, što znači da se svakodnevno igraju s djecom (26%), pomažu sa zadaćama (14%) ili pripremaju hranu djeci (12%). Obrazovaniji muškarci i oni većih prihoda skloniji su više sudjelovati u brizi o djeci. 72% žena procjenjuje da one više vremena utroše na brigu oko obitelji i kućanstva.

Temeljito istraživanje možete pogledati OVDJE.

Izvor: CESI

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.