Zemlja vukova – crna komedija nastala iz potrebe da se zapitamo što znači biti žena u maloj zajednici

2022-11-29T16:50:58+01:0029. studenoga 2022.|Kultura|

U zagrebačkom Centru za kulturu i informacije Maksimir u subotu, 3. prosinca, igra monodrama “Zemlja vukova”. Autorski projekt Tonke Mršić i Gale Nikolić kazališna kritika ovako opisuje.

U novije doba Lika je književnu obradu najviše dobila u knjigama Damira Karakaša, koji je zbog svojeg pisanja često i na kritičkom udaru dijela zemljaka. Čini se da je s monodramom “Zemlja vukova” Tonke Mršić i Gale Nikolić sada Lika dobila i suvremeni ženski glas, i kao što je nakon predstave rekla Mršić, bilo bi zanimljivo vidjeti kakve bi bile reakcije na predstavu u Gospiću. (Kim Cuculić za Novi list 8.7.2020.)

“Zemlja vukova” je šezdesetominutna monodrama koja žanrovski spada pod crnu komediju s elementima apsurda, a također je prožeta autobiografskim elementima. Tekst potpisuju Tonka Mršić i Gala Nikolić. Režirala je Gala Nikolić, a izvodi Tonka Mršić.

Predstava se bavi društvenim pravilima, prvenstveno Like ili bilo koje druge male zajednice, koja utječu na sudbine tri Ličanke u različitim stadijima života. Kroz tri različita karaktera autorice progovaraju o našem patrijarhalnom društvu, tradicionalizmu, položaju žene u braku, mogućnosti izbora, posljedicama rata i nemogućnosti izlaska pojedinca iz okova rečenice ”A šta će ljudi reći?”

Gala Nikolić je svojim režijskim pothvatom triptih priča „napučila zaumnim štosevima, hipnotičkim ponavljanjima, transformacijom pokreta u „nenormalno“, odmjereno kratkim prizorima, stvarajući podlogu i za priču i za humor. (Tomislav Čadež za Jutarnju list, 24.8.2021.) Monodrama je prožeta narodnim pjesmama Like.

“Zemlja vukova”, programska knjižica – Kazalište Ulysses

“Zemlja vukova” nemilice udara po predrasudama i stereotipima, tradicijama i društvenim pravilima te svim zatucanostima koje iz njih proizlaze, a prestrojavanje u traku moraliziranja izbjegava vodeći se sarkazmom. (Mladen Radić za Glas Istre 17.8.2021.)

Autorski projekt Tonke Mršić i Gale Nikolić nastao je pod Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a danas je u koprodukciji s Teatrom Ulysses na Brijunima. Monodrama je dobila i nagradu na Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru.

”Teško je kad si iz malog mjesta. Puno se od tebe očekuje.” – Tonka

Ostali članovi autorskog tima:
Majstor svijetla: Marin Lukanović
Grafički dizajn: Filip Koludrović
Slikarica: Đana Kršulja
Fotografija za plakat: Miranda Legović

Izvor: Priopćenje za medije

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.