Više žena u upravi – više profita u kompaniji

2019-06-04T11:34:45+02:003. travnja 2019.|Gospodarstvo|

Broj žena u upravama hrvatskih kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi polagano raste, ali ih je još uvijek manje od 19 posto – zaključak je s predstavljanja istraživanja „Žene u poslovnom svijetu“ provedenog u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca i Deloittea, a javnosti predstavljenog uoči ovogodišnjeg Dana žena.

Ovdje je važno podsjetiti da je na razini EU-u općenito za rodnu uravnoteženost prihvatljiv omjer između 40 i 60 posto. Zanimljivo je istaknuti da je u upravama naših državnih tvrtki svega oko 5 posto žena. Prosjek značajno popravlja privatni sektor.

Ženama treba više ohrabrenja

Ispitanici smatraju (njih čak 80 posto) da žene ulažu znatno više napora da bi bile na istoj poziciji kao i muškarci. Visok postotak ispitanih (oko 60 posto) drži da su žene na izvršnim pozicijama slabije plaćene od muškaraca i na razgovorima za posao vrlo često izložene osobnim pitanjima poput planiranja obitelji.

Zanimljivo da čak polovica ispitanika smatra da je ženama potrebno više ohrabrenja u odluci da preuzmu poziciju člana uprave, a gotovo jednako njih drži i da postoji značajna razlika u načinu rukovođenja između muškaraca i žena. Naime, kada je riječ o upravljačkim obilježjima žene vode u sposobnosti istovremenog obavljanja više zadataka, dosljednosti i iskrenosti, a muškarci u samouvjerenosti donošenja odluka – iščitava se iz istraživanja.

Kompanije koje drže do rodne ravnopravnosti su uspješnije

Iako prema mišljenju 58 posto ispitanika, žene i muškarci ostvaruju podjednake financijske rezultate (prodaja, dobit), čak 77 posto ih smatra kako muškarci brže ostvaruju profesionalni napredak.
„Žensko pitanje nije tema koju treba vezati samo uz Dan žena nego i tijekom cijele godine jer su kompanije koje njeguju rodnu ravnopravnost dokazano uspješnije i konkurentnije na tržištu.“ – smatra Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

S ovom tvrdnjom se slaže i Helena Schmidt, partnerica u Deloitteu i voditeljica SheXO inicijative: „Istraživanja pokazuju da kompanije, u kojima su u upravama i menadžmentu ravnopravno zastupljeni žene i muškarci, bilježe 35 posto veći povrat kapitala, ali i šest posto veće neto profitne marže“  zaključila je i dodala kako su tvrtke s rodno uravnoteženim menadžmentom dvostruko otpornije na tržištu.

Istraživanju se odazvalo tek 9 muškaraca

Istraživanje je provedeno u periodu od listopada do prosinca 2018. godine u međunarodnim i domaćim tvrtkama na području cijele Hrvatske i prikazuje stavove i razmišljanja 186 osoba (uglavnom žena), menadžera na vodećim pozicijama tvrtki i financijskih institucija.

Istraživanje upućuje da je upravo slabija mogućnost profesionalnoga napredovanja pokazala da se žene i dalje suočavaju s određenim barijerama u izgradnji karijere. Fleksibilni uvjeti rada i kvalitetna infrastrukturna podrška, poticanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života u kompanijama ključne su mjere za uklanjanje tih barijera prema mišljenju 60 posto ispitanika.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.