Velika crvena pletena pisanica simbol je uspješne suradnje udruge Ozana i Klinke za psihijatriju Vrapče

2024-03-30T17:20:04+01:0030. ožujka 2024.|Civilno društvo|

Ususret Uskrsu u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče postavljena je crvena, pletena uskrsna pisanica s motivom licitarskog srca. Simbol je to uspješne suradnje koju Udruga OZANA i Klinika za psihijatriju Vrapče razvijaju od ožujka 2021. godine.

Nanese li vas put ovih dana u zapadni dio grada, svakako prođite kraj Klinike za psihijatriju Vrapče. Veliku crvenu pletenu pisanicu s motivom licitarskog srca uočiti možete i iz automobila u prolazu. Crvena pletena pisanica visoka je preko dva metra, a za njezinu izradu korišteni su dijelovi velikog zajedničkog pletenog vunenog šala kojim je bilo zaogrnuto božićno drvce u vrijeme adventa. Crvena boja pisanice i motiv licitarskog srca prenose poruku ljubavi, milosrđa i životne radosti.

Pisanica je nastala kao rezultat partnerstva Udruge i Centra OZANA, koji provode programe rehabilitacije i radnih aktivnosti za mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, te njihovog inkluzivnog programa Štrikeraj café-a i Klinike za psihijatriju Vrapče u programu RUKE, koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Ideja je promovirati pletenje i kukičanje kao terapijske aktivnosti koja mogu pomoći u održavanju mentalnog zdravlja svih koji ih prakticiraju a između ostalog može pomoći i oboljelima od demencija u početnim fazama bolesti.

Na svečanom postavljanju pisanice prisutnima su se obratili prof. dr. sc. Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče, Svjetlana Jelić, tajnica inicijativa i suradnji, ali osim njih, pridružuju im se i mnogi drugi koji se na razne načine uključuju u aktivnosti Štrikeraj café-a ili se, potaknuti njima, sami organiziraju i okupljaju oko njih.

Predstavnici Klinike za psihijatriju Vrapče i Ozane / Foto: Željko Baškarad

OZANA, koja provodi programe za mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, je kroz svoj Štrikeraj café u ožujku 2021. godine, pokrenula inicijativu „Isprepletimo ruke“ izrade rukavića za oboljele od Alzheimera i drugih demencija – šarenih pletenih i kukičanih tuljaca sa mnoštvom pletenih i kukičanih ukrasa. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, okupirati ih i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju. Do sada je donirano više od 700 rukavića, a kroz inicijativu se promiče terapijsko pletenje i dobrobiti pletenja i kukičanja za sve, pa tako i oboljele od demencija.

Inicijativa je odavno prerasla svoje početke i razvila se u partnerstvo koje, na dobrobit svih uključenih, pruža mogućnosti za niz zajedničkih aktivnosti i djelovanja u svrhu daljnjeg promoviranja aktivnosti pletenja i kukičanja te njihovog terapijskog učinka, kao i zajedničkih napora u širenju upotrebe rukavića i razvijanju novih senzoričkih pomagala nastalih upravo prakticiranjem ovih vještina. Postavljanje prigodnih vunenih instalacija jedan je od načina na koji žele privući pažnju na ove aktivnosti i motivirati što više pojedinaca da ih se prisjeti ili poželi usvojiti.

Velika crvena pletena pisanica s motivom licitarskog srca krasiti će dvorište Klinke za psihijatriju Vrapče tijekom uskršnjih blagdana a nakon toga biti će preoblikovano u dva velika rukavića s istim motivom, koji će biti postavljeni ispred Štrikeraj café-a i u dvorištu Klinike kao simbol suradnje i zajedničkih napora na području mentalnog zdravlja.

Izvor: Priopćenje za medije/OAZNA

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.