Pleteni rukavići za oboljele od Alzheimerove bolesti

2021-09-21T18:10:43+02:0021. rujna 2021.|Civilno društvo|

U Klinici za psihijatriju Vrapče otkrivanjem velikih vunenih instalacija obilježen je 21. rujan, Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Procjenjuje se da danas u Hrvatskoj više od 100.000 ljudi živi s Alzheimerovom bolešću, a u svijetu čak 55 miliona ljudi, s tim da se očekuje daljnji porast broja oboljelih, pa se s pravom može govoriti o epidemiji ove bolesti.

Četiri velika vunena rukavića s motivima godišnjih doba i puno detalja simbol su akcije Isprepletimo ruke u kojoj korisnici Udruge i Centra OZANA, te svi zainteresirani i okupljeni oko njihovog Štrikeraj caféa izrađuju pletene i kukičane rukaviće s ukrasima (također pletenim i kukičanim) za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupirati i umiriti, ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju. Do sada je podijeljeno više od 30 rukavića, a akcija se nastavlja i dalje, sve dok za nju bude postojao interes i potreba.

Akcijom, između ostalog žele podržati napore Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Hrvatske Alzheimer alijanse u uspostavi nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Četiri manje instalacije postavljene su na stupove Štrikeraj caféa u Ulici grada Vukovara 235, te na taj način čine vizualnu poveznicu između Referentnog centra za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Udruge i Centra OZANA, koji kroz aktivnosti Štrikeraj caféa pokreću društveno angažirane akcije, promovirajući na taj način sposobnosti i rad svojih korisnika, osoba s intelektualnim teškoćama i djecu s teškoćama u razvoju, i istovremeno ukazujući na određene društvene probleme. Do sada je podijeljeno više od 30 rukavića, a akcija se nastavlja i dalje, sve dok za nju bude postojao interes i potreba.

Prisutnima se prvo obratio zamjenik ravnateljice doc. dr. sc. Domagoj Vidović, koji je istaknuo da Bolnica Vrapče, današnja Klinika za psihijatriju, oduvijek posebno brine za osobe starije životne dobi, što se između ostalog vidi kroz osnivanje prvog Psihogerijatrijskog odjela pred više od 60 godina, ali i kroz aktualnu kompletnu rekonstrukciju Odjela koja je u tijeku, te izrazio nadu i želju da ćemo iduće godine u suvremenim prostorima i uz modernu opremu obilježiti ovaj dan. Potom je prof. dr. sc. Ninoslav Mimica govorio o značaju Alzheimerove bolesti danas, te o potrebi izrade nacionalne strategije borbe protiv demencije, kako bi se osobama s demencijom ali i njihovim obiteljima osigurala kvalitetna post-dijagnstička podrška. Na kraju je samu akciju predstavila voditeljica Štrikeraj caféa Sandra Kerovec, predstavivši ukratko rad Udruge OZANA i njihovog Štrikeraj caféa, posebno se zahvalivši svima koji su sudjelovali u izradi velikih rukavića te svima koji se u njihove akcije uključuju i podržavaju ih.

Veliki vuneni rukavići biti će izloženi do konca prosinca a nakon toga biti će uklonjeni, oprani, preoblikovani u senzoričke dekice, koje također mogu olakšati skrb o oboljelima, i predani na korištenje Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče.

Ukoliko imate potrebu za ovakvim rukavićem ili se želite uključiti u njihovu izradu, obratite se na strikeraj.cafe@centarozana.hr

Izvor: Priopćenje za medije – Udruga OZANA

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.