Uspješne poslovne žene iz IKT sektora podijelile s gimnazijalkama svoja iskustva rada u branši

2023-12-12T15:52:55+01:0011. prosinca 2023.|Institucije, Posao|

Piše: Antonija Dujmović

Sektor informacijsko-komunikacijske tehnologije jedan je od propulzivnijih sektora u kojem muškarci čine veliku većinu zaposlenih u Europi pa tako i u Hrvatskoj. Kako bi se djevojkama približile mogućnosti koje pruža IKT, zagrebačkim su maturanticama u okviru kampanje “Women in Digital” u kino dvorani Kaptol centra 7. i 8. prosinca svoja iskustva prenijele uspješne žene u ovoj branši. Interaktivna predavanja organizirao je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva kao provoditelj EU Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu kojoj je cilj povećanje broja žena u STEM odnosno IKT zanimanjima, o čemu smo već ranije pisali.

“Iako pruža brojne mogućnosti, IKT se još uvijek prečesto percipira kao “muška branša” pa se mali broj djevojaka odlučuje nastaviti svoj profesionalni put u smjeru informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Naš je cilj razbiti te stereotipe, proširiti vidike i dobrim praksama pokazati kako je IKT svijet jednako otvoren za sve mlade talentirane i vrijedne ljude”, poručio je državni tajnik Bernard Gršić.

Foto: SDURDD

Samo dan nakon ovih interaktivnih predavanja Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) promovirao je 467 magistara inženjera, koji su među najtraženijim stručnjacima na tržištu još i za vrijeme studija. Podaci pokazuju da FER trenutno studira 25 posto studentica.

Dr. sc. Katija Rak iz IBM-a istaknula je kako broj žena u IKT-u raste upravo zahvaljujući ovakvim programima i inicijativama. “U IKT-u postoji određena pristranost u odnosu na spol. Neka istraživanja pokazuju da softverski proizvodi koje su dizajnirali muški timovi imaju funkcionalnosti koje su daleko prihvatljivije i prilagođenije muškarcima. Kad su žene dio tima one unose svoju perspektivu i time unaprjeđuju proizvod, zato je važno u kompanijama poticati žene da budu što aktivnije”, poručila je bivša ferovka u čijem je timu danas gotovo 50 posto žena.

Inženjerka elektrotehnike Anamarija Mlinarić, također nekadašnja ferovka, a danas viša menadžerica u tvrtki Deloitte, ohrabrila je djevojke koje se dvoume oko izbora budućeg studija: “Hoće li se dogoditi da ste jedina žena u radnoj sobi – hoće, hoće li se dogoditi da će se na neki vaš prijedlog gledati kao na “antuntunovsko” rješenje – hoće. No, nemojte se bojati biti Antuntun jer će se često pokazati da je rješenje koje predlažete upravo ono najbolje. Nemojte se bojati biti žena u IKT-u”.

Foto: SDURDD

Osim što dijele iskustvo studiranja na Fakultetu elektronike i računarstva, zanimljivo je kako su većini ovih žena upravo očevi, znanstvenici i inženjeri, bili najveći uzori i glavna podrška oko odabira područja. Također, pokazalo se da su u toj radnoj sredini neke pronašle i buduće supruge.

Jedna od njih je i dr. sc. Martina Antonić koja je na vrlo spontan, šaljiv i motivirajući način podijelila svoja iskustva studiranja na FER-u gdje danas radi kao docentica na Zavodu za telekomunikacije. “Ovaj studij daje veliku širinu, naučit će vas metodologiji rada kako se suočiti s problemima. Marljivost i upornost je ključ uspjeha, no važno je da ističete svoje pozitivne strane i iziđete iz okvira, nemojte se bojati promjene”, poručila je gimnazijalkama.

S njom se složila i magistra IKT-a Rebeka Belavić, kako kaže za sebe, inženjerka po struci i slikarica po duši koja svoj poslovni uspjeh temelji na kombinaciji inženjerstva i kreativnosti. “Na FER-u naučite razmišljati, razumjeti apstraktno i ono najvažnije – postavljati prava pitanja. S ovim faksom možete biti što god želite, ja sam inženjerka ali i slikam, imam izložbe.”

Foto: SDURDD

Ivana Janković Šafarić, suvlasnica je dvaju IKT tvrtki u kojima žene čine više od 40 posto tima i jedna je od 7 žena uvrštenih na listu 100 najvažnijih STEM poduzetnika u Hrvatskoj u izboru Lidera 2020. “Sestra i ja oduvijek imamo misiju da želimo podržati žene u IKT-u. Imajući u vidu da djevojke i žene mogu donijeti soft vještine, drugačiji pristup, trudile smo se postići ravnotežu između muških i ženskih kvaliteta u našim tvrtkama”, kazala je Janković Šafarić opisujući sebe kao strastvenu markentigašicu s inženjerskim pogledom na svijet.

Martina Bajza Novaković, menadžerica u ASEE, kompaniji kod nas poznatoj ponajviše po softverskim rješenjima u bankarskom i financijskom sektoru, poručila je gimnazijalkama: “Želim da budete ustrajne kada se nađete u dvojbama da možda ne možete uspjeti u ovom sektoru, možete jer ste već sada u najboljim gimnazijama u Hrvatskoj. Nemojte se bojati, mi smo tu da vas podržimo svojim znanjem i iskustvom.”

Svoja vrijedna iskustva u vođenju globalnog brenda gimnazijalkama je prenijela i Martina Ćurić, voditeljica marketinga i komunikacija u Schneider Electric, tvrtci specijaliziranoj za softverska rješenja upravljanja energijom. Ćurić je vrijedna iskustva stjecala i u Dubaiju gdje je radila za ovu tvrtku nekoliko godina.

Foto: SDURDD

Nakon predavanja učenice su imale priliku pogledati jedan od najiščekivanijih filmova godine “Marveli”, a iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva najavljuju tijekom iduće godine organiziranje novih interaktivnih predavanja diljem Hrvatske. Cilj je kroz primjere poslovno uspješnih žena s IKT diplomom potaknuti učenice završnih razreda na profesionalnu budućnost u IKT svijetu.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.