Prije godinu dana potpisana Deklaracija o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu

2020-09-11T20:33:11+02:009. travnja 2020.|Institucije, Posao|

Prije godinu dana u sklopu Digitalnog dana u Bruxellesu je, između ostalog, dana 9. travnja potpisana i Deklaracija o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu.

Osim što žene čine samo 17 % IKT(informacijsko-komunikacijske tehnologije) stručnjaka u Europskoj uniji, u informacijskom i komunikacijskom sektoru zarađuju 19 % manje od muškaraca te su baš u njemu posebice slabo zastupljene na vodećim položajima. Među šefovima ih je 19,2 %, prema 45,2 % u drugim sektorima. Isto tako, samo 19 % poduzetnika u IKT sektoru su žene, prema 54 % u drugim uslužnim sektorima.

“Kad bi žene radile u IKT sektoru u jednakom broju kao i muškarci, europski BDP mogao bi se povećati za oko devet milijardi eura na godinu”, još je 2014. upozorila tadašnja europska povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes. Također, prema istraživanju Europskog instituta za ravnopravnost spolova o gospodarskim koristima od ravnopravnosti spolova iz 2017., smanjenje razlika između spolova na području STEM-a (Science, Technology, Engineering and Mathematics) može dovesti do dodatnih 1,2 milijuna radnih mjesta.

Sve to dalo je motiv Europskoj komisiji da pokrene inicijativu osvješćivanja važnosti žena u digitalnoj ekonomiji Deklaracijom o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu, čije su potpisnice 27 država članica EU te Norveška. Time su se države potpisnice, članice EU, obvezale poticati aktivnu i važnu ulogu žena u digitalnom društvu te doprinijeti postizanju ravnopravnosti spolova u području IKT-a kroz suradnju s javnim i privatnim sektorom te civilnim društvom.

Prema točkama Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu, svaka država članica radi na njezinoj provedbi ciljeva kroz svoj nacionalni akcijski plan. Također, sve države članice isti dan obilježavaju Dan djevojaka i žena u IKT-u diljem EU-a kako bi podigle svijest o doprinosu koji žene mogu dati digitalnoj ekonomiji (zadnji četvrtak u travnju), ali i raznim drugim manifestacijama, kroz suradnju s medijima, radi se na podizanju svijesti svih građana, javnih osoba, kreatora javnih politika i civilnog društva o pitanjima položaja žena u društvu.

Od država članica očekuje se isto tako i poticanje te promoviranje radne kulture koja nije diskriminirajuća (uključujući radne uvjete), kao i praćenje pokazatelja Women in Digital preglednika rezultata, koji je sastavni dio Indeksa digitalnoga gospodarstva i društva (DESI), a pokazuje ženski angažman te sudjelovanje u digitalnoj ekonomiji i digitalnom društvu države članice.

Prema zadnjim podacima EUROSTAT-a (Statistički ured Europske unije), u državama članicama najveći udio žena u IKT-u ima Bugarska, čak 28 %. Slijede je Litva s nekih 25 % i Rumunjska s oko 23 %. U regiji, Slovenija ima oko 16 % žena u IKT-u, a Hrvatska 14,3 %. Srbija, koja nije u EU, prema EUROSTAT-u, ima oko 19 % IKT stručnjakinja. Države članice s najmanjim udjelom žena u IKT-u su Grčka s 11 %, Češka s jedva 10 % žena te Mađarska s oko 8,5 % žena stručnjakinja u IKT-u.

U Hrvatskoj provedbu Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu na nacionalnoj razini koordinira Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, koji vodi državni tajnik Bernard Gršić, u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova na čelu s ravnateljicom Helenom Štimac Radin.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva osmislio je te organizira s partnerima i sponzorima događanja u vidu okruglog stola pod nazivom “Postani i TI, djevojka IT” za djevojke viših razreda srednjih škola kako bi iz prve ruke čule iskustva žena iz IT industrije, čime bi ih se potaknulo na to da se i same odluče za STEM područje u nastavku svog školovanja, a time i u odabiru zanimanja.

Takvim događanjem, koje okuplja eminentne govornice iz akademske IT zajednice i IT industrije, nastoji se također istaknuti pitanje nedovoljne angažiranosti i zastupljenosti žena u digitalnom svijetu, kao i stvoriti ženske uzore u području IKT-a među mlađom ženskom populacijom.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, provodeći također jednu od aktivnosti Deklaracije po pitanju poticanja medija u osnaživanju i podizanju svijesti građana o položaju žena u digitalnom društva, nedavno je potpisao i sporazum o suradnji s Agencijom za elektroničke medije na portalu Žene i mediji te se tako pridružio i ostalim dionicima koji sudjeluju u javnom diskursu na tu temu.

Izvor: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.