Uoči Međunarodnog dana žena EP poziva na rješavanje neravnopravnosti izazvanih pandemijom

2021-03-03T19:44:19+01:003. ožujka 2021.|Institucije|

Pripremila: Antonija Dujmović

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana žena Europski parlament posvetio je temi boljeg razumijevanja posljedica koje je izazvala pandemija koronavirusa na žene u svim članicama EU. O tome se raspravlja ovaj tjedan na parlamentarnim odborima, a najviše će govora o utjecaju pandemije na ravnopravnost spolova biti na plenarnoj sjednici 8. ožujka.

Godinu dana nakon izbijanja krize izazvane koronavirusom, socijalne i ekonomske posljedice mogle bi dugoročno utjecati na ravnopravnost spolova, prijeteći postignutom napretku i potencijalno dodatno gurajući 47 milijuna žena i djevojaka ispod granice siromaštva širom svijeta, navodi Europski parlament. Kako bi ukazali na ove probleme pripremili su infografike.

Radnice na prvoj crti u tijeku Covid-19 pandemije

Od 49 milijuna osoba u području skrbi u EU (koje su najizloženije virusu) oko 76 posto su žene. Poslove čišćenja i pomoći u kući gotovo isključivo obavljaju žene, njihov udio u tim poslovima iznosi čak 95 posto. U poslovima vezanima uz djecu žene su zastupljene u također visokom iznosu od 93 posto. U području zdravstvene skrbi udio žena iznosi 86 posto. Žene čine 82 posto osoba koje rade za blagajnom.

Udio zaposlenih prema spolu u području zdravstva u zemljama EU

Povećana nesigurnost posla za žene

Oko 84 posto zaposlenih žena u dobi od 15 do 64 godine obavlja uslužne poslove, uključujući i one u glavnim sektorima pogođenima Covidom koji se suočavaju s gubitkom posla. Karantena je također utjecala na gospodarske sektore u kojima je tradicionalno zaposleno više žena.

Više od 30 posto žena u EU radi na pola radnog vremena i zauzima velik dio poslova u neformalnoj ekonomiji, gdje su obično manja radnička prava, slabija zdravstvena zaštita i druge temeljne beneficije. Također je veća vjerojatnost da će mnoge žene iskoristiti svoje slobodno vrijeme za brigu o djeci i rodbini, a tijekom zaključavanja često su morali kombinirati rad na daljinu i brigu o djeci.

Eskalacija nasilja nad ženama

Otprilike 50 žena izgubi život zbog obiteljskog nasilja svaki tjedan u EU, a to se povećalo tijekom zaključavanja. Ograničenja kretanja su također otežala žrtvama traženje pomoći. Istodobno, veća upotreba interneta tijekom pandemije povećala je internetsko rodno utemeljeno nasilje i internetsko seksualno zlostavljanje djece i posebno djevojčica.

Kako bi podigao svijest o situacijama s kojima se suočavaju žene u tijeku pandemijske krize, parlamentarni odbor za ženska prava obilježava ovogodišnji Međunarodni dan žena raspravom: “Mi smo jake: žene predvode borbu protiv Covida-19”.

Izvor: Europski parlament

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.