Unaprijeđen GEAR – alat kojem je cilj učiniti sveučilišta i istraživačke organizacije jednakim za žene i muškarce

2022-04-25T11:16:05+02:0025. travnja 2022.|Znanost|

Pripremila: Antonija Dujmović

Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE) ovoga je travnja unaprijedio alat za ravnopravnost spolova u akademskom i istraživačkom području (Gender Equality in Academia and Research – GEAR) koji sada nudi prilagođenije savjete istraživačkim i inovacijskim institucijama.

Pored sveučilišta i istraživačkih organizacija, ove poboljšane smjernice omogućavaju i široj javnosti pristup jednostavnijem načinu planiranja rodne ravnopravnosti kako bi se ona što bolje integrirala u institucionalne/organizacijske strategije.

Unatoč napretku, istraživačko i inovacijsko područje u EU karakteriziraju značajne rodne nejednakosti. Žene znanstvenice i dalje su nedovoljno zastupljene u ICT sektoru (22,4%), među profesorima i visokim kadrom u akademskim krugovima (26,2% žena na poziciji razreda A što pada na 18,0% u inženjerstvu i tehnologiji), te na pozicijama donošenja odluka u sektoru visokog obrazovanja (23,6%) (She Figures 2021).

EIGE je razvio alat GEAR u suradnji s Općom upravom Europske komisije za istraživanje i inovacije, kako bi se pozabavio strukturnom reprodukcijom nejednakosti, nesvjesnih rodnih predrasuda i rodnih stereotipa u istraživačkim i visokoškolskim ustanovama.

“Pozdravljamo unaprijeđenje GEAR alata od strane EIGE-a jer istinski može pomoći u jačanju ravnopravnosti spolova u organizacijama koje izvode i financiraju istraživanja diljem europskog istraživačkog prostora. Pružajući prilagođene mrežne smjernice korak po korak i mnoštvo ažuriranih primjera dobre prakse, nova verzija alata GEAR bit će osobito korisna za organizacije koje se prijavljuju na Horizon Europe i koje moraju ispuniti kriterije prihvatljivosti za novi plan ravnopravnosti spolova“, navode iz Opće uprave za istraživanje i inovacije.

Horizon Europe vodeći je program EU-a za financiranje istraživanja i inovacija, koji će osigurati 95,5 milijardi eura za niz projekata do 2027. Unaprijeđeni alat GEAR potvrđuje predanost EU-a stavljanju ravnopravnosti spolova u središte istraživanja i inovacija kao ključnog doprinosa za postizanje Unije jednakosti.

“Raduje nas da naš uanprijeđeni GEAR alat može koristiti javnost u EU-u i šire u istraživanju i inovacijama za provedbu jednostavnih, izravnih i učinkovitih planova za ravnopravnost spolova. To će osigurati da učinkovitije, inkluzivnije i rodno osjetljivije istraživanje sada provodi više institucija nego ikada prije”, kazala je Carlien Scheele, direktorica EIGE-a.

Alat GEAR pomaže identificirati rodne nejednakosti unutar institucija i organizacija, te daje smjernice za izradu planova za rodnu ravnopravnost kako bi se prevladao izvor ovih problema kroz institucionalne promjene. GEAR pruža razumljive dokaze o uspješnim politikama, programima i projektima, naglašavajući čimbenike koji predvode napredak ravnopravnosti spolova u istraživanju i inovacijama. Alatu možete pristupiti OVDJE.

Promjene koje je donijela provedba preporuka GEAR alata uključuju stvaranje boljeg radnog okruženja, zadržavanje i povećanje uključenosti žena u akademsku zajednicu i istraživanje te osiguravanje izvrsnosti i kvalitete svih istraživanja koja proizvode ove institucije.

Izvor: EIGE

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.