Udruga PaRiter drugu godinu zaredom dodjeljuje nagradu ‘Novinarka godine’

2023-11-04T20:28:50+01:004. studenoga 2023.|Civilno društvo, Medijska struka|

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter drugu godinu zaredom dodjeljuje nagradu za novinarku godine. Nakon uspješne lanjske provedbe na lokalnoj razini i iskazanog interesa javnosti, odlučila je nastaviti praksu podržavanja i osnaživanja novinarki na razini Republike Hrvatske.

Izbor za nagradu temelji se na aktivnoj participaciji zainteresiranih građana i građanki koji nominiraju kandidatkinje, ispunjavanjem Google formulara na linku PRIJAVE, do 20. studenog 2023. godine.

U žiriju za dodjelu nagrade ove su godine Nataša Vajagić – voditeljica stranice Seksizam naš svagdašnji koja upozorava na diskriminatorne, seksističke i mizogine medijske prakse; Marinella Matejčić – kulturologinja fokusirana u svom radu na rodna pitanja te osnivačica nagrade “Novinarka godine” i Ana Trcol – istraživačka novinarka RTL televizije. Nagrada potiče osnaživanje svjesne borbe protiv stereotipa, uravnoteženosti glasova stručnjakinja i stručnjaka pri obrađivanju tema određenog područja, izvještavanje bez dvostrukih standarda, korištenje rodno osjetljivog jezika te objašnjavanje konteksta priče o kojoj se izvještava.

U zadnje vrijeme porast rodno uvjetovanog nasilja i izuzetno nekvalitetno te pristrano izvještavanje o njemu u mainstream medijima, dodatni nam je poriv za ovaj način osnaživanja novinarki i podizanja svijesti o dobrim medijskim praksama prilikom izvještavanja, kako bi informacije prenesene javnosti bile konkretne, kontekstualizirane, senzibilizirajuće prema društvenim problemima, a ne senzacionalističke i pristrane.

Ovakav oblik podrške osim što podiže svijest o rodno osjetljivom jeziku u novinarskoj praksi, pomaže i u osnaživanju pozicije novinarki unutar vlastitih redakcija i u odnosu na čitateljstvo, od kojih nerijetko trpe posljedice patrijarhalnih obrazaca, rodne diskriminacije i seksizma te daju „glas obespravljenim ženama“. Također, nagrada koja se dodjeljuje rad je ženskog umjetničkog stvaralaštva, čime se potiče i ženska participacija, ravnopravnost i promocija u sferi umjetnosti.

Pridružite se osnaživanju žena u medijima i nominirajte svoju favoritkinju!

Izvor: Priopćenje / Udruga PaRiter

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.