Udio žena na vodećim pozicijama u znanosti i farmaceutskom biznisu na niskoj je razini

2021-02-12T13:13:34+01:0011. veljače 2021.|Znanost|

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti 11. veljače održana je online konferencija „Žene u znanosti i farmaceutskom biznisu“.

Potaknuti činjenicom da je udio žena na vodećim pozicijama u znanosti i farmaceutskom biznisu u Hrvatskoj još uvijek na niskoj razini, organizatori, Women in Adria u suradnji s veleposlanstvom Kanade, L’Orealom Adria i Ramirom, ovom su konferencijom željeli potaknuti razgovor o položaju žena u znanosti te popularizirati znanstvene karijere i studije iz područja prirodnih znanosti.

Konferencija je istaknula činjenicu kako žene nisu podjednako zastupljene i ravnopravne u svim društvenim i gospodarskim segmentima. Tako, primjerice, u deset najvećih farmaceutskih kompanija u izvršnim i nadzornim odborima sjedi samo 20 % žena.

Položaj žena u znanosti iznimno je važna tema te, iako u Hrvatskoj žene čine gotovo polovicu (48,4 posto) zaposlenih na području znanosti u svim sektorima, njihov udio na vodećim pozicijama još uvijek je na niskoj razini.

„Veleposlanstvo Kanade sa zadovoljstvom podržava ovaj događaj. Podržavamo osnaživanje žena u svakoj danoj prilici. Više žena u poslovnom svijetu, više žena u znanosti te više žena na pozicijama ekonomskog utjecaja dovodi do boljih rezultata, učinkovitijih istraživanja te više uključive i održivije trgovine i prosperitetnije međunarodne trgovine.”, rekao je veleposlanik Kanade Alan Bowman.

„Žene sve više studiraju prirodne fakultete i na mnogima čine i više od polovice studenata. Međutim, to se ne odražava na njihovoj većoj zastupljenosti na vodećim pozicijama. Nadam se da ćemo im i ovom konferencijom pružiti uzore. Stakleni strop postoji i u znanosti i u biznisu, ali je isto tako puno toga na nama samima i vjerujem da će naše govornice sudionicama dati inspiraciju da prihvate nove izazove i izađu iz zone kofmora.“, rekla je Ivana Matić, osnivačica i CEO Women in Adria.

Prethodna je godina dodatno naglasila nužnost kontinuiranog ulaganja u znanost, čijem razvoju ključni doprinos daju žene znanstvenice. Iako brojna istraživanja upućuju na napredak po pitanju položaja i omjera žena i muškaraca na području znanosti, taj napredak je spor, posebice u istraživačkom sektoru. Kako bi pružile bolji uvid u to kako je biti žena u znanosti u Hrvatskoj, dobitnice prestižne stipendije Nacionalnog programa stipendiranja L’Oreal-UNESCO „Za žene u znanosti“ Antonia Ressler i Nataša Vučemilović-Alagić iznijele su svoja iskustva.

„Rekla bih da su sve to male, svakodnevne borbe, sitni ustupci i kompromisi koji posljedično utječu na ulogu u timu i na daljnji razvoj. Budući da kolege žele čuti moje mišljenje i cijene povratnu informaciju, izgleda da sam dobila neke od tih bitaka.“, rekla je Nataša Vučemilović-Alagić s Instituta Ruđer Bošković o tome kako je biti jedina doktorandica u znanstvenom timu.

Izvor: Priopćenje za medije

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.