U Ocjenjivačkom sudu Festivala glumca po prvi puta tri glumice

2022-05-28T21:16:08+02:0028. svibnja 2022.|Kultura|

Piše: Nikolina Blažanović

Tijekom 29. Festivala glumca, koji se održavao od 13. do 21. svibnja, u Vinkovcima, Otoku, Iloku, Vukovaru i Županji mogle su se pogledati odlične i raznolike predstave. Planirano ih je bilo čak devetnaest, no dvije su otkazane zbog bolesti glumaca. Izbornik ovogodišnjeg Festivala bio je Davor Svedružić, dok je uloga domaćina pripala prvaku Drame HNK u Splitu, Filipu Radošu. Posebitost ovog festivalskog izdanja je u tome što su po prvi puta u povijesti Ocjenjivački sud činile tri žene.

Predsjedavanje Ocjenjivačkog suda povjereno je kazališnoj, televizijskoj i filmskoj glumici Perici Martinović. Diplomirala je 1987. godine na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a najpoznatija je po ulogama u Stipe u gostima, Luda kuća, Putovanje u Vučjak, Đuka Begović i mnogim drugim. Potpredsjednica je HDDU-a i članica UO HDDU-a. U ocjenjivanju joj se pridružila i Anita Schmidt, kazališna, televizijska i filmska glumica. U stalnom je angažmanu drame Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, gdje je i diplomirala, a najpoznatija je po ulogama u Tri sestre, Lady Macbeth, Kraljevo i Kaćuše. Treća članica suda bila je Vanja Ćirić, kazališna i filmska glumica, također diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. U ansamblu je Kazališta Komedije Zagreb i dobitnica je mnogih nagrada. Među njima su Nagrada Festivala glumca za ulogu Rože u Svoga tela gospodar, Nagrada hrvatskog glumišta za ulogu Dore Balogh u Cigle svete Elizabete i Zlatna arena za najbolju žensku ulogu na Pulskom filmskom festivalu 2021. godine.

Linda Begonja kao Frosina, Škrtac / Foto: Festival glumca

Pored glumica članica žirija, ovdje izdavajamo i nagrađene glumice. Po svemu sudeći, ocjenjivački zadatak nije bio nimalo lak. Zbog toga su Nagradu Fabijan Šovagović za najbolju glumicu ravnopravno dobile dvije glumice, Linda Begonja i Nina Violić. Begonji je dodijeljena za ulogu Frosine u predstavi Škrtac. Režirala ju je Dora Ruždjak Podolski, a produkcija je Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Violić ju je dobila za ulogu Laure Lenbach u predstavi U agoniji koju je režirao Ivica Buljan, a u produkciji je Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nina Violić kao Laura Lenbach, U agoniji / Foto: Festival glumca

Nagradu Nada Subotić za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina dobila je Dea Presečki. Glumila je Matiaša Grabancijaša Dijaka u predstavi Matiaš Grabancijaš Dijak u režiji Krešimira Dolenčića, a produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Dea Presečki kao Matiaš Grabancijaš Dijak u istoimenoj predstavi / Foto: Festival glumca

Amanda Prenkaj dobila je Nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade. Prenkaj je glumila Malu Fridu u predstavi Mala Frida koju je režirala Anica Tomić, a u produkciji je Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

Ostale nagrađene možete potražiti na stranicama i društvenim medijima Festivala glumca, a iduće godine očekuje nas njegovo 30. jubilarno izdanje.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.