U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana – promjena počinje pozivom 116 006

2023-11-22T18:49:19+01:0022. studenoga 2023.|Civilno društvo|

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kojeg obilježavamo 25. studenoga Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja pokrenuo je kampanju s ciljem da se dodatno podigne medijska i javna vidljivost NPC 116 006 linije kako bi što više naših građanki i građana postalo informirano o svojim pravima, kao i o pristupu dostupnoj podršci. U okviru kampanje bit će predstavljena instalacija „116 006: PROMJENA POČINJE POZIVOM“ u Muzeju prekinutih veza u Zagrebu 23. studenoga.

Besplatna i anonimna 116 006 linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja ove godine obilježava desetu godišnjicu postojanja. S više od 16 000 odgovorenih poziva, 116 006 linija predstavlja „sigurno“ mjesto za sve osobe koje su iskusile neku vrstu traumatičnog događaja, no ipak su smogle snage i hrabrosti zatražiti podršku.

S druge strane slušalice, danonoćno, vikendima i praznicima, stoje stručnjaci i volonteri Udruge za podršku žrtvama i svjedocima koji pozivateljima pružaju potrebne informacije, povjerljiv razgovor, razumijevanje za situaciju u kojoj su se našli i uvjerenje da se ne moraju sami nositi s posljedicama koje bolni događaji mogu ostaviti.

Nažalost, zbog primjetnog alarmantnog trenda porasta kaznenih djela iz područja kaznenopravne zaštite djece i obitelji te brutalizacije obiteljskog nasilja proteklih godina koje je rezultiralo time da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana, ovu liniju najčešće zovu upravo žene.

Izvor: Priopćenje za medije

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.