U Hrvatskoj je 50 žena stipendistica programa Za žene u znanosti

2019-06-04T11:38:04+02:0019. travnja 2019.|Novosti, Znanost|

Zahvaljujući Nacionalnom programu stipendiranja „Za žene u znanosti“ četiri mlade istraživačice; Ana Barić sa splitskog i Lidija Barić s osječkoga Medicinskog fakulteta, te Andreina Belušić Vozila i Svjetlana Dekić s Prirodoslovno- matematičkog fakulteta iz Zagreba dobile su financijsku potporu u iznosu 5 000 eura u svrhu daljnjeg razvoja njihovih istraživačkih projekata koji su ocijenjeni posebno uspješnim.

Program „Za žene u znanosti“ organiziraju već trinaestu godinu zaredom L’Oréal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i uz potporu Rektorskog zbora RH.

Cilj programa stipendiranja je prvenstveno nagraditi dosadašnji trud, rad i uspjeh mladih nada hrvatske znanosti, ali i pružiti dodatan izvor motivacije, podrške i inspiracije ostalim ženama u području znanosti – ističu organizatori.

Važnost ovog projekta je u tome što mlade djevojke potiče da upišu fakultete prirodnih i biotehnoloških znanosti te da i nakon završenog fakulteta nastave putem znanosti. Zaključno s 2019. godinom do sada je nagrađeno 50 hrvatskih znanstvenica.

Uvjet za dobivanje stipendije je da istraživačice nisu starije od 35 godina te da su u posljednjoj godini izrade doktorske dizertacije iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja.

Za Hrvatsku je posebno pohvalno, da smo jedna od rijetkih zemalja u kojoj je broj zaposlenih znanstvenica i istraživačica ujednačen s brojem muških kolega.

Na tu činjenicu osvrnula i ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, podsjećajući da su žene izjednačene po broju s muškarcima u znanstvenim i visokoobrazovnim ustanovama, ali da ih je znatno manje na vodećim mjestima u Hrvatskoj. U tom je kontekstu istaknula članicu Izbornog povjerenstva za stipendiju Helenu Jasnu Mencer, jedinu rektoricu Sveučilišta u Zagrebu u njegovih 350 godina postojanja.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.