TEAMWORK Održana edukacija o borbi protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu

2023-12-28T10:01:28+01:0028. prosinca 2023.|Civilno društvo, Posao|

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) bila je 20. i 21. prosinca 2023. godine domaćin edukacije o borbi protiv seksualnog uznemiravanja i seksualnog nasilja na radnom mjestu, u sklopu europskog projekta „TEAMWORK#2: combaT sExuAlharassMent in the WORKplace vol_2“. Projekt koji podržava Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a provode ga Centar za nove inicijative i Mreža CI Europe za ravnopravnost spolova, ima za cilj unaprijediti prevenciju i zaštitu žrtava rodno uvjetovanog nasilja na radnom mjestu. Projekt se financira u okviru Programa Europske komisije za građane, jednakost, prava i vrijednosti i uključuje više zemalja.

Glavni cilj projekta je izgradnja kapaciteta poslodavaca i drugih organizacija za stvaranje internih pravnih okvira, poticanje koalicija i suradnje među različitim organizacijama, te poboljšanje pružanja specijaliziranih usluga i mehanizama upućivanja za preživjele rodno uvjetovanog nasilja na radnom mjestu.

Cilj edukacije je osposobljavanje povjerenika/povjerenica za zaštitu dostojanstva radnika/ca i ostalih zaposlenih u javnim i privatnim ustanovama. Edukaciji su prisustvovali predstavnici raznih organizacija, institucija i poslodavaca, uključujući HGK, Hrvatsku radio televiziju (HRT), Grad Zagreb, Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu (ADU), neke fakultete Sveučilišta u Zagrebu, te neke lokalne, područne i regionalne samouprave i škole. Edukacija i projekt otvoreni su za sve zainteresirane koji žele unaprijediti svoj pravni okvir i procedure za rješavanje problema seksualnog nasilja.

Dvodnevna edukacija obuhvatila je teme kao što su rodno uvjetovano nasilje, seksualno uznemiravanje, metode i postupci zaštite žrtava i kažnjavanja počinitelja, postupanje sa žrtvama, trauma i traumatsko iskustvo. Sudionici su tijekom seminara bili aktivno angažirani i imali su priliku postaviti brojna pitanja, na koja su pravni savjetnik Nebojša Paunović i psihologinja docentica Radojka Kraljević pružili odgovore. Cilj edukacije bio je senzibilizirati sudionike na problematiku seksualnog nasilja, pružiti im znanja i vještine za prepoznavanje i reagiranje u situacijama nasilja te osnažiti ih za podršku žrtvama seksualnog nasilja.

Voditeljica EU projekta za Hrvatsku, Lovorka Marinović / Foto: Josip Visković

Ova edukacija predstavlja samo jedan korak u kontinuiranom radu na zaštiti radnika/ca od seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu. HUP će i dalje surađivati s relevantnim institucijama i organizacijama kako bi se osigurala sigurnost, jednakost i dostojanstvo svih zaposlenih.

Projekt će se nastaviti do kraja 2024. godine, tijekom kojeg će se održavati više radionica i sastanaka. Jedna od novih značajki projekta je “help desk” usluga koja će pružati pomoć žrtvama, ali i institucijama u unapređenju institucionalnog pravnog okvira.

To je nastavak prve faze u kojoj su sudjelovale Grčka, Španjolska, Bugarska i Italija. Sada je projekt proširen na Hrvatsku, Belgiju, Maltu i Cipar.

Izvor: Priopćenje za medije

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.