Sve veći interes za posao gerontodomaćice

2019-06-04T11:31:35+02:003. svibnja 2019.|Gospodarstvo, Institucije|

Program vezan uz zapošljavanje žena jedan je od uspješnijih u iskorištavanju sredstava Europskog socijalnog fonda u Hrvatskoj. Riječ je o programu „Zaželi“ koji je usmjeren na zapošljavanje teže zapošljivih žena, uglavnom starijih od 50 godina, te drugim dijelom na pomoć starijim i nemoćnim osobama s ciljem smanjenja socijalne isključenosti.

O velikom interesu žena za posao gerontodomaćice najbolje govori potez Ministarstva rada i mirovinskog sustava koje je, zbog velikog broja zaprimljenih projektnih prijedloga, produljilo obustavu Poziva „Zaželi – Program zapošljavanja žena“ do 30. rujna 2019. godine kako bi prvo riješili postojeće prijave.

Premda je na početku provedbe projekta 2017. godine njime planirano zapošljavanje oko 3 000 žena, službene brojke Ministarstva rada kažu da je do kraja ožujka zaposleno ili će se zaposliti čak 5 705 žena koje se brinu za više od 27 tisuća korisnika diljem Hrvatske. Iz Europskog socijalnog fonda kroz ovaj program povučeno je gotovo milijardu kuna.

Najviše zainteresiranih u Slavoniji

Većinu prijava podnose jedinice lokalne i područne samouprave, često u partnerstvu s nevladinim organizacijama. Prema podacima Ministarstva rada među najuspješnijim gradovima u korištenju ovog programa su Bjelovar i Slavonski Brod koji su povukli gotovo maksimalnih 10 milijuna kuna, a u rasponu od 9,7 do 6,7 milijuna kuna slijede ih redom Đakovo, Zabok, Valpovo, Split, Vukovar, Našice, Županja i Vinkovci.

U Bjelovaru, koji je povukao najviše novca, tako je zaposleno 77 dugotrajno nezaposlenih žena iznad 50 godina, i to na dvije godine. Svaka od njih vodi brigu o četiri starije osobe ili osobe s invaliditetom, dakle ukupno je riječ o 308 korisnika. Gerontodomaćicama su nabavljeni bicikli, a svi korisnici svaki mjesec dobivaju i paket pomoći s potrepštinama za kućanstvo – navodi gradonačelnik.hr.

Kada je riječ o županijama po prijavama prednjače Osječko-baranjska i Vukovarsko- srijemska županija, slijede ih Splitsko-dalmatinska, Brodsko-posavska te Sisačko- moslavačka županija.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.