Studijski posjet Helsinškog parlamenta građana Banja Luka Agenciji za elektroničke medije

2023-05-25T20:48:42+02:0025. svibnja 2023.|Civilno društvo, Medijska struka|

Piše: Antonija Dujmović

Zbog zanimanja za iskustva Agencije za elektroničke medije na području rodne senzibilizacije medija i smanjenja rodnih stereotipa u medijima i javnom prostoru, Agenciju je 24. svibnja posjetila grupa studentica s različitih fakulteta u Banja Luci, Sarajevu, Doboju i Istočnom Sarajevu. Studijski posjet organizarala je nevladina udruga Helsinški parlament građana Banja Luka koja od 1996. godine radi na osnaživanju građana, a posebno žena, za aktivnije sudjelovanje u javnom i političkom životu u Bosni i Hercegovni.

Gošće je posebno zanimalo kako u Hrvatskoj funkcioniraju mehanizmi zaštite i koliko je danas seksizam prisutan u medijskom izvještavanju. Članica Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica, viša analitičarka Marija Lalić te glavna urednica portala Žene i mediji Antonija Dujmović upoznale su ih s aktivnostima koje Agencija za elektroničke medije poduzima s ciljem povećanja medijske vidljivosti žena i suzbijanja štetenih rodnih stereotipa i seksizma u medijima i društvu.

Studenticama i njihovoj pratnji iz Helsinškog parlamenta, Dragani Dardić i Bojani Ilić, predstavljeni su rezultati analiza koje je Agencija za elektroničke medije provela u posljednjih 10 godina, a odnose se na zastupljenost žena u središnjim informativnim programima, zastupljenost sportašica i ženskog sporta, medijski tretman rodno uvjetovanog nasilja te korištenje rodnih stereotipa u reklamnim oglasima na televiziji. Također su upoznate i s aktivnostima, odnosno ulogom AEM-a u višepartnerskom projektu za veću vidljivost žena u sportu “Glas žena u sportu” te europskom projektu suzbijanja online nasilja prema ženama “Surf and Sound” kojega Agencija provodi u partnerstvu s udrugom B.a.B.e.

Studijski posjet Zagrebu organiziran je u okviru projekta „Ženska ljudska prava i EU integracije“ čiji je cilj povećanje broja žena i veća zastupljenost ženskih prioriteta i potreba u predpristupnim procesima i dokumentima. Studentice koje su sudjelovale u posjetu ujedno su i polaznice „Akademije za ženska ljudska prava i EU integracije“ koju kao neformalni vid obrazovanja Helsinški parlament organizira od 2020. godine.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.