SofiJA – Osnaživanjem žena do pravednijeg i ravnopravnijeg društva

2021-03-02T17:42:51+01:002. ožujka 2021.|Civilno društvo|

Piše: Nikolina Blažanović

Sredinom prošle godine smo vam predstavljale radionice u sklopu Nacionalne kampanje osnaživanja žena „Sofija“. Sad smo htjele vidjeti kakav je napredak kampanje i odaziv žena. O udruzi SofiJA, radionicama, polaznicama i još puno toga smo razgovarali s Ljerkom Oppenheim, koordinatoricom projekata.

Udrugu za zaštitu i promicanje ljudskih prava SofiJA 2017. godine osnovale su Sanja Siročić, predsjednica udruge i voditeljica projekata, i Ljerka Oppenheim, dopredsjednica i koordinatorica. Udruga je osnovana kao odgovor na sve češće i teže slučajeve kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj, s naglaskom na kršenje ženskih ljudskih prava.

„Imale smo od početka zajedničku misiju i cilj, a to je da kroz udrugu progovaramo o svim načinima na koje se krše naša, ženska prava, te o svim nepravdama i nelogičnostima s kojima se susrećemo samo zato što smo žene. Prepoznale smo da nam u Hrvatskoj još uvijek nedostaje osnaživanja žena na svim razinama te smo se 2019. godine odlučile u potpunosti posvetiti aktivističkom djelovanju i progovaranju o “ženskom pitanju”. Ubrzo nakon toga, naša je ideja uhvatila ozbiljniji zamah i počele smo s provedbom Nacionalne kampanje osnaživanja žena Sofija, koja je naš najveći projekt do sada“, započinje Ljerka.

Ljerka i Sanja upoznale su se tijekom volontiranja na Plavom telefonu i odmah shvatile da dijele iste želje. Kako sama Ljerka opisuje: „I eto, nakon par kava, i doze hrabrosti/ludosti, praćene brojnim danima i noćima uloženim u promišljanje i planiranje… danas vodimo udrugu i provodimo Nacionalnu kampanju osnaživanja žena „Sofija“.

Kroz svoj rad žele pomoći cjelokupnom društvu i dati glas svima koji ga nemaju. „Cilj koji želimo ostvariti svojim djelovanjem je poboljšanje položaja žena u današnjem društvu, poticanje svih građana na aktivnije uključivanje u rješavanje problema s kojima se susrećemo te konačno izravan rad s drugim ženama kroz edukacije, osnaživanje i njihovo zapošljavanje“, govori Ljerka.

Nacionalna kampanja osnaživanja žena „Sofija“ otpočela je prošle godine i nastavit će se i ove. Kampanja je pokrenuta sa željom aktivnijeg uključivanja i pokretanja razgovora o „ženskim temama“: „Mi smatramo da je položaj žena u 21. stoljeću ljudska i društvena tema, ne samo ženska tema. Želimo izaći iz kuće, ureda, škola, fakulteta ili bilo kojeg drugog mjesta na kojem su žene zlostavljanje i zanemarene. To želimo postići s inovativnim pristupom i cjelokupnim programom osnaživanja žena koji smo osmislili, a kojem je cilj osvještavanje problema s kojima se same susreću i pomoći im da nađu način kojim će promijeniti svoju situaciju, a time početi utjecati i na položaj žena oko sebe, svih žena u našem društvu. Vidimo i same što se sada događa u društvu kao i uostalom “Nisam tražila”. Želimo i da same žene prepoznaju nasilje, progovore o njemu i da znaju da imaju podršku.“

Ljerka Oppenheim i Sanja Siročić, Udruga Sofija

Plan je pokriti sve županije i održati besplatne trodnevne radionice na 21 lokaciji za nezaposlene žene žrtve nasilja i stručnjakinje/e koji rade s takvim skupinama žena. Do sada se uživo održalo devet radionica u osam gradova, a u veljači su imale i prvu on-line radionicu. Radionice su fokusirane na podizanje samopouzdanja, edukaciju o tržištu rada koja ženama nudi praktičnu pripremu za intervjue, pronalazak posla i slično te radionice samoobrane čiji cilj je da žene otkriju vlastitu unutarnju snagu.

„Svakoj od nas od presudne je važnosti vjera u samu sebe, zdrava razina samopouzdanja i samopoštovanja te naše psihofizičko zdravlje. Cilj nam je da svaka žena s radionice ode s osjećajem da je jača nego što misli i da može promijeniti svoj život na bolje, da nikada nije kasno izaći iz lošeg odnosa, situacije i započeti ako treba i iznova. Želimo osnažiti žene da preuzmu odgovornost i život u svoje ruke jer ženska snaga je ono što mi sve nosimo u sebi, samo ponekad zaboravimo koliko smo stvarno jake. Zato i slogan Jača nego što misliš“, objašnjava Ljerka.

Ljerka nam kaže da su na radionicama žene od 19 do preko 50 godina te da dolaze i iz ruralnih, ali i urbanih područja.

Što se tiče vrste nasilja s kojim se susrelo najviše polaznica, Ljerka kazuje: „Teško je odvojiti samo jedno, neka nasilja su uzročno posljedična. Nasilje i zlostavljanje u odnosima može poprimiti mnoge oblike. Oblik koji većini prvi padne na pamet je fizičko zlostavljanje. On je najočitiji, najvidljiviji, pa zato i fizičko nasilje često dominira razgovorom. Ekonomsko nasilje je sveprisutno, ali se o njemu ne govori toliko jer nije vidljivo. Osoba će se vjerojatno bojati posljedica ako odluči napustiti vezu, bilo iz straha i prijetnje od strane svog partnera ili zbog zabrinutosti zbog vlastite sposobnosti da bude neovisna, ako imate djecu i mislite da se sami ne možete brinuti za njih, to će biti jedan od faktora povratka ili ne odlaženja iz nasilnih veza ili brakova. Što reći o emocionalnom nasilju koja je baza svega gdje je moć nad drugom osobom. Tako da to je nekako začaran krug i zato je teško ikada reći da se radi samo o jednoj vrsti nasilja. A ono s čime se sad susrećemo i nažalost vidimo uzlazni trend je i mobbing i zlostavljanje na radnom mjestu. Tako da ispada da žene nažalost nigdje nisu sigurne, samo zato što su se rodile kao žene, a to je porazno da se u 21. stoljeću još se borimo za naša prava da se osjećamo sigurno i ravnopravno u ovom društvu.“

Sofija radionica

„Što se tiče kampanje, susrele smo se s mnogim predivnim ženama, često s teškim pričama i sudbinama koje su nas stvarno dirnule, i koje nam daju snagu i vjeru da ono što radimo ima smisla. Još smo si jednom potvrdile kako se mi kao žene moramo se međusobno podupirati. Moramo si pomagati, raditi zajedno, podržavati se i međusobnim osnaživanjem podržati jedna drugu u borbi protiv svega što stoji na našem putu. To je ono što smo same naučile, neka poruka koju pokušavamo prenijeti i doprijeti do drugih. Radimo ono što volimo i u što vjerujemo i ovo nam je samo potvrda da smo na dobrom putu. Imamo snagu nadahnuti jedna drugu. Imamo moć promijeniti svijet. Jer sve smo mi #jačenegoštomislimo“, ističe.

Sanja i Ljerka sudjelovale su i u projektu „Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program“. Opći cilj projekta je prevencija seksualnog nasilja nad djecom kroz edukaciju mladih u srednjim školama. U projektu je sudjelovalo 1819 mladih iz 31 različite škole i provodio se tematski po razredima.

Ljerka uz ovaj projekt naglašava važnost seksualnog odgoja u školama: „Neosporno je da živimo kao tjelesna bića čiji je sastavni dio naša seksualnost. Umjesto da mlade zastrašujemo i stigmatiziramo kada na red dođe pitanje njihovog seksualnog sazrijevanja, kao društvo bi ih trebali podržati i pružiti sveobuhvatnu edukaciju o raznim pitanjima vezanim za seksualnost koja su nažalost kod nas još uvijek tabu. Prepoznavanje vlastitih poriva, njihova kontrola, razlikovanje “dobrog” i “lošeg” dodira, učenje izražavanja osjećaja, odupiranje pritisku i traženje pomoći – to je okosnica seksualnog odgoja, a cilj mu je sprečavanje seksualnog zlostavljanja i svih fizičkih i psihičkih negativnih posljedica koje proizlaze neodgovornim seksualnim ponašanjem. Bez adekvatnog i odgovorno osmišljenog i provedenog seksualnog odgoja, mladi su prepušteni o onom što ih najviše zanima učiti iz časopisa, s interneta ili od prijatelja. Sve to rezultira društvom koje ne poznaje odgovorno seksualno ponašanje, a pokreti poput #NisamTražila rezultat su takve rupe u našem obrazovnom sustavu.“

Dodaje da istraživanja pokazuju da je u državama koje sustavno provode program seksualnog odgoja u školama manje zdravstvenih problema povezanih sa spolnošću, manji broj neželjenih trudnoća i spolno prenosivih bolesti te da mladi i kasnije ulaze u seksualne odnose.

„I zato je veliki uspjeh što je program odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje te je dio akcijskog plana prevencije nasilja u školama od 2020. do 2024. i sve škole ga mogu izabrati u svoj preventivni kurikulum“, kaže.

Uz ova dva, udruga SofiJA sudjelovala je i u projektu „Program prakse u civilnom društvu“ YIHR – Inicijative mladih za ljudska prava. „U sklopu projekta smo radile s dvije praktikantice koje smo upoznali s radom naše udruge, našim svakodnevnim aktivnostima i kampanjom. Svakoj od nas je dodijeljena jedna praktikantica s kojom je radila na svom specifičnom području. Naglasak je bio na tome da polaznicama omogućimo da uče prateći nas kao mentorice, dajući im sve kompleksnije zadatke prema kraju prakse, čime smo jačali njihove kompetencije, ali i vlastite mentorske vještine“, pojašnjava Ljerka i nastavlja: „Kroz nekoliko mjeseci prakse, uključile smo ih u aktivnosti vezane za PR i marketing, pisanje članaka, sudjelovanje u događanjima, a radili smo i na provedbi istraživanja, kao i na pisanju projekata. Rado se odazivamo na sudjelovanje u ovakvim projektima i smatramo ih jako korisnima i za nas mentore i za praktikante koji imaju priliku iz prve ruke vidjeti kako je raditi u neprofitnom sektoru i civilnom društvu bez nekog uljepšavanja. Isto tako, ovakve aktivnosti omogućavaju civilnom društvu da raste i razvija se uz pomoć mladih stručnjaka.“

U sklopu Nacionalne kampanje za osnaživanje žena „Sofija“ ove godine čeka još puno radionica sa ženama, ali i stručnjakinjama/cima. Uz to će uskoro početi i sa snimanjem dokumentarnog filma o osnaživanju žena i problemima s kojima se susreću.

„Projekti i tematike s kojima se želimo pozabaviti u budućnosti ostat će vezani za osnaživanje žena, ali i ostatka građanstva na svim razinama – emocionalnoj, mentalnoj, fizičkoj, te na osobnom i profesionalnom nivou. Nastavljamo graditi svoju priču osnaživanja okrećući se prema svim pojedincima našeg društva jer vjerujemo da je svatko od nas bitan u stvaranju ravnopravnog i pravednog društva u kakvom želimo živjeti“, zaključuje Ljerka.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.