Nacionalna kampanja osnaživanja žena “Sofija” – kreću radionice za nezaposlene i zlostavljane žene

2020-05-26T21:33:02+02:0026. svibnja 2020.|Civilno društvo|

Piše: Antonija Dujmović

U sklopu Nacionalne kampanje osnaživanja žena “Sofija” pokrenute su besplatne radionice za nezaposlene i zlostavljane žene. Kampanja je započela u ožujku ove godine, a aktivnosti osnaživanja žena provodit će se u svim županijama (21 lokacija) do studenog 2021. Nositeljica projekta je Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava “Sofija”.

„Pozivamo sve žene i djevojke koje su nezaposlene, bile su izložene nekoj vrsti nasilja, a žele se osjećati snažnije i spremne su početi raditi na sebi i na svom samopouzdanju, da nam se pridruže na besplatnim radionicama na kojima ćemo raditi na osobnom i zajedničkom osnaživanju”, pozivaju članice Udruge.

Prva od dvadeset radionica održat će se od 1. do 3. lipnja u Zagrebu. Organizatorice ističu kako žele pomoći da sudionice radionica same uvide da su jače nego što misle – odtud i slogan #jačanegoštomisliš. Smatraju kako su ovakve radionice upravo sada najpotrebnije zbog evidentnog povećanja stope nezaposlenosti žena.

„Prema podacima HZZ-a razlika između travnja 2019. godine i travnja 2020. godine iznosi 7 440 žena ili povećanje od 114% u cijeloj Hrvatskoj, s time da je u travnju bez radnog iskustva prijavljeno 337, a s radnim iskustvom 13.628 žena na burzu rada. Dakle, jasno se vidi da je na burzu došlo više žena koje imaju iskustvo te je vrlo vjerojatno da su otpuštene usred pandemije COVID-a 19 jer je to zaista veliko povećanje s obzirom na isto vrijeme prošle godine”, ističu.

Foto: Nacionalna kampanja osnaživanja žena “Sofija”

Radionice imaju za cilj pomoći ženama da osvijeste svoje potencijale i razviju vještine potrebne za dolazak do radnog mjesta, ali da ih se osnaži i u svakom pogledu:

„Radit ćemo na komunikacijskim vještinama, na asertivnosti, na svemu onome što nam je potrebno kako bismo razumjeli neku situaciju i reagirali na nju. Bitno je napomenuti i da ćemo imati program samoobrane krav maga koji je temeljen na cjelovitom pristupu rješavanja konflikata i nasilnih situacija.”

Udruzi “Sofija” su na ovom projektu osnaživanja žena partneri Plavi telefon i  Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji „Duga – Zagreb”, a ambasadorica kampanje je kantautorica Mirela Priselac Remi.

„Možete se već danas prijaviti na besplatne radionice u svim gradovima jednostavnim klikom na link!”, pozivaju organizatorice.

„Nacionalnu kampanju osnaživanja žena „Sofija“ smo pokrenule jer smo se željele aktivnije uključiti i pokrenuti razgovor o onome što se često naziva „ženskim temama“. Zašto navodnici? Jer smatramo da je položaj žena u 21. stoljeću ljudska i društvena tema, ne samo ženska. Želimo izaći iz kuće, ureda, škola, fakulteta ili bilo kojeg drugog mjesta na kojem su žene zlostavljanje i zanemarene, a to želimo postići s inovativnim pristupom i cjelokupnim programom osnaživanja žena”, govore o osobnim motivima članice Udruge “Sofija”.

„Netko je na kraju, morao početi. Ono što smo mi rekli, tako misli mnogo drugih. Samo se ne usude to izreći“. Ovo su riječi mlade Sophie Magdalene Scholl koja je 22. veljače 1943. ubijena zbog pružanja pasivnog otpora i suprotstavljanja nacističkom režimu. Danas živimo u 21. stoljeću, možemo li reći da su se stvari značajno promijenile? Po ovoj hrabroj ženi kampanja i udruga nose ime.

Prvu radionicu namijenjenu stručnjacima/kinjama koji/e rade sa žrtvama nasilja Udruga “Sofija” provela je u izolacijskim uvjetima, a takva je bila i tema – utjecaj samoizolacije na nasilje u obitelji. Preko Zoom aplikacije okupile su različite stručnjakinje sutkinje, socijalne radnice, liječnice, policijske službenice i dr. kako bi svaka sudionica dala svoje viđenje i situaciju iz kuta svoje ekspertize.

Jedan od segmenata zaštite žrtava obiteljskog nasilja, skloništa za smještaj žrtava, postala su sigurno „nesigurna“ mjesta zbog mogućnosti širenja zaraze korona virusom. Voditeljica radionice, ravnateljica Doma „Duga-Zagreb“, mr.sc. Željka Barić, iznijela je za usporedbu konkretan primjer iz prakse koji pokazuje kako postoje situacije kada je potrebno ispuniti određene preduvjete za smještaj žrtve u sklonište.

„Preko tog primjera, ali i nekih drugih primjera, i kroz pokretanje dijaloga u ovakvim situacijama, nadamo se da ćemo dodatno osnažiti i poboljšati komunikaciju između sektora, što u budućnosti može rezultirati boljim nošenjem sa sličnim situacijama”, ističu.

„Prije svega, želimo da svaka žena zna da nije sama. Ako se nalazite u situaciji u kojoj patite, koja vam nanosi bol i u kojoj se osjećate loše, prvi korak je da kažete nekome. Obratite se nekom poznatom, nekome u svojoj okolini, podijelite to što vam se događa i nemojte dopustiti da šutnja postane dozvola zlostavljačima. Potražite pomoć!”, poručuju voditeljice Nacionalne kampanje osnaživanja žena “Sofija”.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.