Saborski Odbor za ravnopravnost spolova podržao prijedloge Pravobraniteljice o izmjenama novog paketa zakona

2019-11-06T18:22:14+01:006. studenoga 2019.|Institucije|

Proširenje definicije bliskih osoba, postavljanje jasnijih kriterija za razgraničenje prekršaja i kaznenih djela te uvođenje jasnije forme prikazivanja proračunskih stavki koje se odnose na ravnopravnost spolova temeljem kojih bi se mogla provesti analiza rodne uravnoteženosti proračuna – prijedlozi su Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koje je podržao saborski Odbor za ravnopravnost spolova.

U Hrvatskom saboru održana je 30. sjednica Odbora za ravnopravnost spolova na kojoj su razmatrani Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Prijedlog Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. i projekcije za 2021. i 2022. te Konačni prijedlog Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020.

Proširenje definicije bliskih osoba

Na sjednici je, kao predstavnik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sudjelovao Kristijan Kevešević, pravni savjetnik Pravobraniteljice, koji je u raspravi izložio stajališta Pravobraniteljice vezana uz izmjene i dopune Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Ukazao je na potrebu proširenja definicije bliskih osoba iz Kaznenog zakona, odnosno kruga osoba na koje se primjenjuje Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, s obzirom da žrtve nasilja u okviru postojeće ili bivše intimne veze, a koje nemaju zajedničku djecu s počiniteljem, odnosno ne žive u istom kućanstvu, ne uživaju isti stupanj zaštite kao i žrtve iz kruga bliskih osoba.

Jasnije razgraničenje prekršaja i kaznenih djela

Pored navedenog, obrazložio je stajalište Pravobraniteljice da se izmjenama i dopunama navedenih zakona još uvijek ne postavljaju dovoljno jasni kriteriji za razgraničenje prekršaja i kaznenih djela te predložio da predlagatelj zakona dodatno razmotri navedeno pitanje između prvog i drugog čitanja zakonskih tekstova, kao što je i najavljeno u izvješću o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.

Jasniji prikaz proračunskih stavki zbog analiza rodne uravnoteženosti i osjetljivosti proračuna

U okviru rasprave o prijedlozima vezanim uz Državni proračun za 2020. godinu, razmatrane su mogućnosti analize rodne uravnoteženosti i osjetljivosti proračuna te je uočeno da iz postojeće forme u kojoj je sastavljen proračun nije vidljivo koje se proračunske stavke odnose na ravnopravnost spolova, osim iznimno kod stavki koje se odnose na institucije koje se specifično bave ravnopravnošću spolova, te da bi u budućim proračunima trebalo voditi računa o formi iskazivanja proračunskih stavki koja će omogućiti navedenu analizu.

Zaključno, Odbor za ravnopravnost spolova je usvojio zaključke kojima podržava sva četiri prijedloga na dnevnom redu sjednice.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.