Ravnopravnost spolova u rukometu mladih – novo istraživanje ukazuje na visoku stopu negativnih stereotipa

2021-05-08T19:57:32+02:008. svibnja 2021.|Institucije, Sport|

U novom broju časopisa Revija za sociologiju (travanj 2021.) objavljen je izvorni znanstveni članak „Ženski sport nije pravi sport“: negativni stereotipi prema sportašicama i doživljaj rodne neravnopravnosti u rukometu u Hrvatskoj. Autorice su Zrinka Greblo Jurakić (Fakultet hrvatskih studija, Sveučilište u Zagrebu), pravobraniteljica Višnja Ljubičić i Lidija Bojić-Ćaćić (Hrvatski rukometni savez). Revija za sociologiju je znanstveni časopis koji objavljuje znanstvene i stručne radove iz područja sociologije i drugih društvenih znanosti, a izdaje ga Hrvatsko sociološko društvo.

U okviru rada provedeno je istraživanje na uzorku od 522 rukometaša/ica (289 mladića i 233 djevojaka) u dobi od 14 do 17 godina. Osnovni cilj istraživanja bio je utvrditi koliko se često mladi rukometaši i rukometašice susreću s negativnim stereotipima prema sportašicama. Također je ispitano razlikuju li se sportašice koje su u različitom stupnju izložene negativnim stereotipima u doživljaju rodne neravnopravnosti koja se očituje u nejednakim uvjetima treniranja i nejednakom načinu vrednovanja sportskih postignuća mladića i djevojaka koji treniraju u njihovom sportskom klubu.

Prema dobivenim rezultatima, s negativnim se stereotipima prema sportašicama i/ili sportu u kojem sudjeluju djevojke susrelo 94,5% mladića i 95,6% djevojaka. Mlade su sportašice češće izložene stavu prema kojem sport nije aktivnost namijenjena djevojkama, odnosno stavu koji podrazumijeva da sport u kojem sudjeluju žene nije atraktivan. Djevojke koje se češće susreću s negativnim stereotipima prema sportašicama statistički značajno češće navode da sportaši i sportašice u njihovom klubu ne treniraju u jednakim uvjetima te da se njihovi sportski uspjesi ne vrednuju na isti način.

Dobiveni rezultati upućuju na potrebu za poduzimanjem mjera s ciljem suzbijanja negativnih stereotipa prema sportašicama te omogućavanja jednakih uvjeta treniranja i vrednovanja sportskih rezultata sportaša i sportašica.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.