Ravnopravan tv tretman muškog i ženskog sporta u novom Popisu značajnih događaja

2023-02-28T10:16:05+01:0017. veljače 2023.|Institucije, Medijska struka, Sport|

Vijeće za elektroničke medije je, sukladno najavama, izradilo i usvojilo novi Popis značajnih događaja (NN 17/23) kojim se definiraju nacionalno značajni događaji koji trebaju biti javno dostupni na televizijskim programima slobodnog pristupa.

Tekst novog Popisa značajnih događaja (dalje: Popis) značajno je unaprijeđen u odnosu na svog prethodnika (koji je bio na snazi od 2008.), a vezano za koji je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozoravala na diskriminirajuće postavke kojima su sportska natjecanja u ženskoj konkurenciji bila gotovo u potpunosti isključena iz događaja značajnih za javnost. Taj propis, primjerice, nacionalno značajnim događajima nije definirao finala svjetskih i europskih prvenstava u rukometu, košarci i vaterpolu u ženskoj konkurenciji, dok u muškoj jest.

To je novim propisom ispravljeno, te se sada u članku 3. Popisa u svim sportskim natjecanjima koja su označena kao nacionalno značajna (u nogometu, tenisu, atletici, plivanju, gimnastici, košarci, rukometu, odbojci, vaterpolu, skijanju, veslanju) ne radi razlika između muške i ženske konkurencije, navodeći da se ona odnose jednako na „hrvatske sportaše i sportašice“, „seniorke i seniore“, „muškarce i žene“.

Pravobraniteljica pozdravlja donošenje ovog propisa koji je sada usklađen s načelom ravnopravnosti spolova i jamstvom zabrane diskriminacije iz Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08, 138/12 i 69/17) te označava unaprjeđenje ravnopravnosti spolova u područjima sporta i medija.

Popis značajnih događaja dostupan je OVDJE.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Foto: Jannes Glas / Unsplash

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.