Radijsku emisiju “Inkluzivni kotač” odlično vode četiri mlade pripadnice romske nacionalne manjine

2023-01-26T12:05:37+01:0026. siječnja 2023.|Civilno društvo, Medijska struka|

Jedna od važnijih projektnih aktivnosti “Inkluzivnog kotača” je pokretanje radijske emisije istog naziva u kojoj četiri mlade pripadnice romske nacionalne manjine imaju priliku u suradnji sa sugovornicima, stručnjacima na polju kojim se bave, progovoriti o pitanjima romske kulture, ali i problema s kojima se Romi svakodnevno susreću.

Kako bi stekle potrebne vještine buduće medijske djelatnice prošle su kroz niz radionica na kojima su se na teorijskoj razini upoznale s relevantnim romskim temama i naučile pristupati im s istraživačkog, problemskog i kritičkog gledišta te su educirane o osnovama radijskog izvještavanja i radijske produkcije.

Na taj način sudionice projekta kroz produciranje i vođenje emisija uče kako raditi na radiju i stječu nove vještine i kvalifikacije medijskih djelatnika. Projekt im otvara prostor za izražavanje te progovaranje o temama koje same odabiru i stvara priliku za medijsko obrazovanje. Zasad su producirane 4 emisije od 16 planiranih, a uz ostale aktivnosti u sklopu projekta nastoji se malim koracima stvarati inkluzivnije društvo.

U prvoj epizodi radijske emisije „Inkluzivni kotač“ medijska djelatnica Matea Horvat, studentica kroatistike i povijesti na Filozofskom fakultetu u Rijeci, koja obožava knjige, a i sama se okušala u pisanju, ugostila je dr. sc. Danijela Vojaka, povjesničara i višeg znanstvenog suradnika na Institut “Ivo Pilar”. Danijel Vojak je autor knjige “Stradanje Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941. – 1945.”, ali i drugih publikacija koji se bave temama iz povijesti romske zajednice poput povijesti Roma od 14. stoljeća, tragedije 2. svjetskog rata i važnosti romske zajednice u Hrvatskoj te nam je u emisiji ukratko prepričao romsku povijest i približio neke od povijesnih epizoda.

U drugoj emisiji Vanesa Mazreku, studentica kroatistike na riječkom Filozofskom fakultetu, koja naglašava kako voli mirisne svijeće, dobru čokoladu, knjige, mir i djecu (nije kontradikcija!), istražila je neformalno obrazovanje Roma na primjeru projekta RInkluzija koji djeluje pod voditeljskom palicom Vanje Kauzlarića. Udruga Ri Rock je u suradnji s romskom udrugom RoMorčić pokrenula projekt RInkluzija kako bi se romska djeca zajedno s većinskom populacijom spajala i uključivala kroz glazbu. Kako bismo o projektu saznali više, uz Vanju Kauzlarića, ugostili smo i Erdijana Iljazija, učenika 6. razreda Osnovne škole „Turnić“, koji je nadareni bubnjar, a sve je krenulo spontanim udaranjem kuhačama po loncima.

U trećoj po redu emisiji u goste nam je stigao Siniša Senad Musić, potpredsjednik Romske organizacije mladih Hrvatske. Uvijek nasmiješena medijska djelatnica Erdina Najev razgovarala je o njegovoj, ali i drugim romskim organizacijama, te o brojnim programima koje su pokrenuli. U ovoj epizodi možete saznati glavne programe ROM HR-a, tko je prvi Rom koji je dobio nagradu Hrvatskog glumišta, kako od otpada napraviti umjetnost, što je Akcijski plan za uključivanje Roma u PGŽ-u te puno drugih zanimljivosti jedne od najbrže rastućih romskih udruga.

U četvrtoj po redu emisiji Valentina Pavić, prva romska studentica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki, predstavila je romski jezik i njegovu povijest. Kojim jezikom govore Romi, što ga odlikuje, kako je došlo do njegovog formiranja, koje sve dijalekte možemo pronaći na ovim prostorima, koje su razlike među njima, što nije romski jezik, samo su neka od pitanja na koja je pokušala dati odgovor, a u tome joj je pomogao gost emisije dr. sc. Ljatif Demir s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ovo su tek prve četiri od planiranih šesnaest emisija koje se primarno emitiraju na Radio Roži, ali su postale i stalni gosti na radiovalovima Radio Rojca, Radio Kastva i KLFM-a. Mlade medijske djelatnice u njima su pokazale da mogu profesionalno odraditi sve zadatke koje se pred njih stave, ali i kako nas sve posebno pokreću teme koje nas se izravno tiču. S nadom da će vas neke od tema zaintrigirati i da ćete zajedno s nama zakotrljati kotač inkluzije, pozivamo vas da pratite njihov rad i teme koje promiču romsku kulturu i nediskriminaciju i narednih mjeseci. Radio Rožu možete slušati na radio-roza.org.

„Inkluzivni kotač“ je partnerski projekt Udruge Ri Rock i Romske organizacija mladih Hrvatske. Pokrenut je s ciljem poboljšanja medijske reprezentacije o romskoj zajednici te ostalim ranjivim skupinama kako bi se smanjio učinak neadekvatne medijske reprezentacije Roma te uvela pozitivna promjena unutar zajednice. Projekt “Inkluzivni kotač” podržava Fond za aktivno građanstvo sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora.

Izvor: Priopćenje za medije – Inkluzivni kotač

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.