Pučka pravobraniteljica: Priziv savjesti pojedinca ali ne i institucije

2019-05-17T10:38:11+02:0017. svibnja 2019.|Institucije|

Priziv savjesti proizlazi iz prava na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi koje je temeljno ljudsko pravo zajamčeno Ustavom i međunarodnim dokumentima. U području zdravstva, priziv savjesti omogućen je i nizom zakona, a jednako tako i pravo pacijenta na zdravstvenu uslugu. S obzirom da priziv savjesti zdravstvenih djelatnika nije jasno pravno uređen, često dolazi do njegove zlouporabe na štetu pacijenata, a osobito pacijentica – podsjećaju najnovijom objavom iz Ureda pučke pravobraniteljice.

O institutu priziva savjesti najčešće se govori u kontekstu legalnog prekida trudnoće. Prema podatcima Ministarstva zdravstva u bolničkim zdravstvenim ustanovama u djelatnosti ginekologije i opstetricije priziv savjesti je izrazilo 188 specijalista i oko 120 medicinskih sestara/tehničara, odnosno primalja, dok preliminarni rezultati istraživanja pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2018., ukazuju da se više od polovice zdravstvenih djelatnika u ovoj grani medicine poziva na institut priziva savjesti.

Nužno je da sloboda savjesti jedne osobe ne ugrožava ili isključuje prava drugih osoba, u ovom slučaju pacijentica – ističe se u objavi.

Poziva se Ministarstvo zdravstva da onemogućio institucionalni priziv savjesti

Kako bi se na najbolji način omogućilo poštivanje zajamčenih prava svih pojedinaca na priziv savjesti, ali i prava pacijenata na zdravstvenu uslugu, nužno je da Ministarstvo zdravstva pripremi potrebne zakonske izmjene kojima bi se onemogućio institucionalni priziv savjesti.
Neophodno je da zdravstvene ustanove osiguraju uvjete sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata, Kodeksu medicinske etike i deontologije i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a trebalo bi urediti i osiguravanje broja medicinskog osoblja koji se može pozvati na priziv savjesti, kako se ne bi dogodilo da se na njega pozovu svi zdravstveni djelatnici neke ustanove koji obavljaju pojedini zahvat, te ga na taj način onemoguće – navode iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.