Projekt Žene i mediji okupio preko 30 žena iz različitih institucija i organizacija

2023-10-20T13:50:53+02:0019. listopada 2023.|Civilno društvo, Institucije, Medijska struka|

Piše: Antonija Dujmović

U suorganizaciji Agencije za elektroničke medije i Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ 19. listopada 2023. održan je godišnji sastanak s partnerima portala Žene i mediji. Sastanak je održan u prostorijama Saveza Roma koji je kao jedan od partnera ponudio svoje gostoprimstvo, a prisustvovalo mu je preko 30 žena iz različitih institucija i organizacija. Projekt „Žene i mediji“ trenutno okuplja 22 partnera iz redova pravobraniteljskih institucija, državnih tijela i civilnog sektora.

Prisutne je uvodno pozdravio ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac ističući snažnu potporu daljnjem razvoju projekta „Žene i mediji“, dok je članica Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica izrazila veliko zadovoljstvo odazivom svih partnera na sastanak te zahvalila Savezu Roma u RH „KALI SARA“ na gostoprimstvu. Glavna urednica portala Žene i mediji Antonija Dujmović predstavila je rezultate dosadašnjeg rada portala, istaknula važnost medijske vidljivosti žena (poglavito u digitalnim medijima) te naznačila smjernice daljnjeg razvoja suradnje na projektu „Žene i mediji“.

Ravnatelj AEM-a Josip Popovac i voditeljica Romskog edukacijskog centra Maja Grubišić / Foto: Savez Roma u RH “KALI SARA”

Kao predstavnice tijela koja su od samih početaka prepoznala i podržala aktivnosti Agencije za elektroničke medije vezane za jačanje medijske vidljivosti žena i poboljšanje prikaza žena u medijima, sastanku su prisustvovale i ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova vlade RH mr. sc. Helena Štimac Radin te dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden.

Uz predstavnice partnera sastanku su prisustvovale i stručne djelatnice AEM-a te suradnice portala Žene i mediji / Foto: Savez Roma u RH “KALI SARA”

Predstavnice partnerskih institucija i organizacija pozitivno su ocijenile dosadašnju suradnju izrazivši želju za njezinim nastavkom. Sudionice sastanka informirale su prisutne o aktualnostima u njihovim resorima te iznijele konkretne prijedloge. S ciljem boljeg međusobnog povezivanja i stvaranja što raznolikijeg i kvalitetnijeg medijskog sadržaja dogovoreno je i formiranje Uredničkog savjeta predviđenog Sporazumom o suradnji.

Foto: Savez Roma u RH “KALI SARA”

Portal Žene i mediji pokrenut je 2019. godine na inicijativu članice VEM-a Anite Malenice i bivšeg člana Vanje Gavrana. Portal je dio šireg projekta koji se počeo razvijati 2014. kada je Agencija za elektroničke medije potpisala Deklaraciju MNRA o poticanju muško-ženske ravnopravnosti i borbe protiv rodnih stereotipa. Na inicijativu tadašnjih članica VEM-a Gordane Simonović i Suzane Kunac te su godine započela prva istraživanja medijskog sadržaja promatrana kroz prizmu ravnopravnosti žena i muškaraca. Ova radna skupina AEM-a od 2018. godine djeluje pod nazivom Žene i mediji, a u okviru istoimenog projekta realizirana je nekolicina rodnih analiza medijskih sadržaja popraćenih okruglim stolovima, objavom publikacija i medijskim kampanjama.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.