Profesorica s FER-a Pina Milišić vodi interesnu skupinu kojoj je cilj ojačati angažman žena u inženjerstvu i znanosti

2022-03-28T18:25:42+02:0027. srpnja 2021.|Posao, Znanost|

Piše: Nikolina Blažanović

Women in Engineering (WiE) Croatia interesna je skupina Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) čije članice i članovi žele inspirirati, ohrabriti i ojačati stručni i društveni angažman inženjerki i znanstvenica. Inače, IEEE najveća je svjetska stručna udruga za unaprjeđivanje tehnologije. U svijetu ima više od 250 WiE interesnih skupina s preko 11 000 članica i članova. Kako bismo saznale više o tome, razgovarale smo s izvanrednom profesoricom na zagrebačkom FER-u dr. sc. Pinom Milišić, ujedno i predsjednicom WiE Croatia.

Hrvatska WiE osnovana je 27. listopada 2009. godine. Broji 34 članice/ana i 10 počasnih gošći koje su nositeljice „Zlatne diplome“ Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Članice i članovi su uglavnom inženjerke i inženjeri koji djeluju u područjima elektrotehnike i elektronike, računarstva, razvoja softvera, informacijskih tehnologija, ali su otvoreni prema svim inženjerkama i inženjerima te znanstvenicama i znanstvenicima.

“Naša interesna skupina raznovrsnim aktivnostima promovira žene u struci i podržava ih u razvoju stručne karijere. Standardna aktivnost je organizacija stručnih predavanja s ciljem promicanja uspješnih inženjerki i znanstvenica kao ženskih uzora srednjoškolkama i studenticama. Organiziramo neformalna druženja članova skupine na kojima razmjenjujemo ideje i iskustva. Radimo također i na jačanju te eventualnoj formalizaciji mentorske podrške iskusnijih članica skupine mlađima”, upoznaje nas dr. sc. Milišić s radom skupine.

Europski parlament nedavno je usvojio rezoluciju o rješavanju problema slabe zastupljenosti žena u znanosti i inženjerstvu. Zanimalo nas je vide li kroz nju potencijalni napredak.

„Nadam se da će aktivnosti potaknute primjenom usvojene rezolucije doprinijeti uklanjanju društveno-kulturoloških, psiholoških i pedagoških prepreka koje ograničavaju interese i mogućnosti izbora žena prilikom odabira njihovog budućeg zanimanja. Očekujem da će biti pokrenute nove europske inicijative koje će pridonijeti iskorjenjivanju rodnih stereotipa, uspostavi transparentne politike plaća te da će nulta stopa tolerancije za seksualno uznemiravanje biti prihvaćena kao nešto što se podrazumijeva, a ne samo deklarativno. Važno je osigurati ravnopravnu digitalnu uključenost i digitalnu pismenost svim djevojčicama i dječacima te da poticati razvoj vještina nastavnika da na jednak način ohrabruju zainteresirane djevojčice i dječake za nastavak obrazovanja u STEM-u. Europarlamentarci su najavili svoje aktivnosti na proširivanju mogućnosti financiranja zajmova i vlasničkog kapitala za poduzetnice koje pokreću start-upove i inovacije putem europskih fondova i programa. Pozdravljam i inicijativu Europske komisije o uspostavljanju Nagrade Europske unije za inovatorice koja će se svake godine dodjeljivati jednoj Europljanki koja je osnovala uspješno poduzeće i plasirala inovaciju na tržište”, objašnjava.

U svibnju je WiE Croatia, u suradnji s FERIT-om, suorganizirala radionicu “Žene u znanosti”. Ova radionica održana je u okviru projekta “Umreženi stacionarni baterijski spremnici energije”, financiranog putem Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj radionice bio je promovirati horizontalna načela EU s naglaskom na ravnopravnosti spolova.

“Na radionici smo predstavili djelovanje naše interesne skupine, a posebno smo istaknuli vrlo uspješnu suradnju s H2020 projektom CALIPER kojeg na FER-u vodi naša dopredsjednica, izvanredna profesorica dr. sc. Anamari Nakić. Cilj projekta CALIPER, financiranog iz istraživačko-inovacijskog okvira Europske unije Obzor 2020, je povećati ravnopravnost spolova u istraživačkim institucijama i institucijama za financiranje istraživanja, kroz povećanje broja istraživačica u područjima STEM-a, poboljšanje njihovih karijernih perspektiva i integriranjem rodne dimenzije u istraživanja”, kazuje dr. sc. Milišić.

Kako bi se prilagodili vremenu pandemije pokrenuli su podcast pod nazivom ŽensCast. Glavna ideja bila je doprinijeti do šire publike i pokušati potaknuti djevojke da se više zainteresiraju za STEM područja kroz ženske uzore.

“Željeli bismo i društveno proširiti svoje djelovanje: zanimaju nas mogućnosti primjene STEM vještina u svrhu rješavanja problema zajednice; željeli bismo senzibilizirati studente tehničkih i prirodoslovnih fakulteta za društvene teme; voljeli bismo osvijestiti neke predrasude koje danas postoje u javnom prostoru; rado bismo otvoreno razgovarali o stereotipima, s ciljem osvještavanja vlastitih stavova i razmišljanja; a zanimaju nas i procesi promjene, kako osobne tako i institucionalne”, dodaje.

Nedavno su objavili i novu epizodu ŽensCast-a s uspješnom FER-ovkom Unom Pale, inženjerkom i doktorandicom na Ecole polytechnique fédérale de Lausanne.

Dr. sc. Milišić kaže da za budućnost imaju jako puno planova. Žele organizirati više znanstveno-popularnih predavanja od vrtića do srednjih škola kako bi potaknuli djevojčice i djevojke da prepoznaju interese u području inženjerstva i prirodnih znanosti. Uz to ih žele i osnažiti na njihovom obrazovanom putu: „Dugoročni cilj nam je pronaći nove atraktivne i kreativne načine za predstavljanje ženskih uzora s uspješnim karijerama u STEM-u kako bi se povećalo povjerenje djevojčica u vlastite digitalne vještine. Od trenutnih aktivnosti istaknula bih i suradnju WiE Croatia s Tehničkim muzejem Nikola Tesla na afirmaciji doprinosa žena razvoju tehnologije i znanosti u Hrvatskoj. Zahvalila bih ovim putem dopredsjednici WiE dr. sc. Anamari Nakić, voditeljici Središnje knjižnice FER-a Branki Marijanović te Nikolini Miljan, stručnoj suradnici na FER-u, koje su obavile lavovski posao prikupljanja građe iz područja elektrotehnike i računarstva.”

Kratko smo porazgovarale i o Hedy Lamarr te priznanjima za ženski rad. Lamarr vjerojatno većina pamti kao glumicu, ali je ona bila vrlo aktivna i na području tehnike: „1942. godine je zajedno s glazbenikom Georgeom Antheilom prijavila patent u području daljinskog upravljanja torpeda (US-Patent Nr. 2,292,387). Ta tehnika se i danas koristi u području bežičnih komunikacija, a dan rođenja 9. studenog ove američke filmske glumice i izumiteljice u Europi se obilježava kao Međunarodni dan izumitelja. Što se tiče dobivanja priznanja žena u znanosti i inženjerstvu za svoj rad, smatram da je danas okruženje u Hrvatskoj jako pozitivno po tom pitanju. Na FER-u se posvećuje posebna pažnja isticanju uspjeha naših studentica i znanstvenica putem društvenih mreža. Sve to utječe na stvaranje pozitivne klime u društvu što onda potiče zainteresirane djevojke da se odvaže za karijeru u STEM-u.”

Za kraj nas je zanimao položaj znanstvenica i inženjerki u Hrvatskoj.

„Pogledamo li samo površno postotak žena i muškaraca na ljestvici napredovanja u zvanjima kao i u obnašanju upravljačkih funkcija na hrvatskim sveučilištima, u većini slučajeva uočit ćemo znatni rodni disbalans. U tom smjeru provedena su i neka empirijska istraživanja položaja žena u znanosti u Hrvatskoj, od kojih bih posebno istaknula rad profesorice Inge Tomić-Koludrović sa Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ – Područni centar Split (Croatian Women in Science: Current Position and Perspectives, Enwise (Enlarge ‘Women in Science’ to East) – Expert Group Workshop Starting a Debate with Women Scientists in the Balkan Region, European Commission, Research Directorate – General, Directorate C – Science and Society, Women and Science, Bruxelles, November 2003.) Spomenuto istraživanje je pokazalo da se postotci žena smanjuju od završavanja magisterija (gdje su žene bile više zastupljene od muškaraca) te nakon doktorata i prvih izbora u znanstvena zvanja (kad postotak zastupljenosti žena počinje opadati, vjerojatno zbog preklapanja s roditeljskim i obiteljskim obavezama). Možemo se složiti da se žene prilikom napredovanja u znanosti susreću s problemom „staklenog stropa“, odnosno da postoji nevidljiva barijera koja ženama kao manjinskoj skupini priječi napredovanje iznad određene razine u hijerarhiji. Mislim da je senzibiliziranje muškaraca na upravljačkim pozicijama na temu sudjelovanja žena u vođenju znanstveno-istraživačkih ustanova vrlo bitan korak prema promjeni postojećeg stanja”, zaključuje predsjednica WiE Croatia, dr. sc. Pina Milišić.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.