Nagrada Europske unije za najbolje inovatorice 2020.

2020-11-13T18:32:41+01:0013. studenoga 2020.|Gospodarstvo, Posao, Znanost|

Piše: Nikolina Blažanović

Pandemija koronavirusa zasjenila je brojne teme, a među njima je i dodjela nagrada za europske inovatorice (The Prize for Women Inovators) održana tijekom rujna u Bruxellesu. Međutim, inovacije u poduzetništvu, pogotovo kada je riječ o ženama, u današnje vrijeme nikako ne bi smjele biti zanemarena tema. Ovo najbolje potvrđuju nagrađene inovatorice koje su realizirale vrijedne ideje u rasponu od razvoja cjepiva protiv raka, solarnih ćelija pa do dizajnerskih kotača na kolicima za osobe s invaliditetom.

Ove se godine na natječaj za ovu prestižnu nagradu prijavilo više od 200 inovatorica. U uži krug izabrana je 21, a četiri su osvojile nagrade. U glavnoj kategoriji je u finale ušlo 13 inovatorica koje su se natjecale za tri nagrade od 100 000 eura. U drugoj kategoriji za „Inovatorice u usponu“, kojom se priznanje odaje poduzetnicama mlađim od 35 godina, bilo je osam finalistica. One su se natjecale za jednu nagradu od 50 000 eura.

Prisjetimo se da je ovu nagradu vrijednu sto tisuća eura 2017. osvojila inovatorica hrvatskih korijena Michela Magaš, osnivačica tvrtke Stromatolite. Riječ je o britanskom laboratoriju za inovacije u dizajnu koji sa studijem u Švedskoj razvija novu generaciju inkubacije i kreativnih tehnoloških alata za inovacije.

Foto: Screenshot/ YouTube

Nagrađene inovacije 2020. – od razvoja cjepiva protiv raka do borbe protiv siromaštva

Tri su kriterija za nagradu. Osnovana tvrtka mora pružati zaista inovativnu uslugu ili proizvod. Ta usluga ili proizvod mora adresirati određeni društveni problem ili izazov s dobrobiti za ljude i ekonomiju. I posljednje, sama natjecateljica mora pokazati vodstvo te biti ključna za uspjeh tvrtke i inspiracija drugima.

U glavnoj kategoriji ove su godine nagrade osvojile Madiha Derouazi iz Švicarske, Maria Fátima Lucas iz Portugala i Španjolske te Arancha Martínez iz Španjolske. Derouazi je osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Amal Therapeutics koja se bavi razvijanjem cjepiva protiv raka. Lucas je suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke Zymvol Biomodeling koja molekularnim modeliranjem razvija računalno dizajnirane industrijske enzime. Martínez je suosnivačica i glavna direktorica tvrtke It Will Be koja tehnološkim inovacijama nastoji pomoći u borbi protiv siromaštva s posebnim naglaskom na najranjivije skupine.

U drugoj kategoriji, nagradu je odnijela Josefien Groot iz Nizozemske. Ona je osnivačica i glavna direktorica tvrtke koja razvija mikrostrukture s ciljem povećanja učinkovitosti vjetroturbina – Qlayers. Uz njih četiri, tri inovatorice su dobile posebno priznanje za svoj rad. To su Cécile Real koja razvija ranu dijagnostiku za endometriozu (tvrtka Endodiag), Ailbhe Keane koja dizajnira modne dodatke za kotače invalidskih kolica (tvrtka Izzy Wheels) i Rebecca Saive koja razvija mikrometalni 3D alat za unaprjeđenje rada solarnih ćelija (tvrtka ETC Solar).

Poduzetnice su još uvijek podzastupljene u Europskoj uniji i njihov potencijal i kreativnost nisu dovoljno iskorišteni te im se, među ostalim, i na ovaj način želi pomoći u svladavanju ograničenja u poduzetništvu i otvaranje vlastitih tvrtki.

Nagradom za najbolju inovatoricu EU nastoji prepoznati, potaknuti i nagraditi poduzetnice koja su proizvele iznimne inovacije na tržištu. Želi se nagraditi žene koje stvaraju bolji svijet i inspiriraju druge da ih slijede. Nagrada je utemeljena 2011. godine i organizira se svake godine za članice Europske unije, ali i šire.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.