PRIČE ROMA Imam 24 godine i nisam se udala, za mene je teško biti Romkinja

2020-01-07T10:46:51+01:004. siječnja 2020.|Civilno društvo|

Piše: Antonija Dujmović

Prve dane nove godine obilježio je i slučaj iz Županijske bolnice Čakovec gdje prvoj bebi rođenoj u toj bolnici u 2020. godini nije pripala ova simbolična titula. Premda su uslijedile isprike od bolničke uprave, rodilji pripadnici romske nacionalne manjine ovaj, šesti po redu porod, neće ostati baš u lijepom sjećanju. Naime, tijekom tradicionalnog novogodišnjeg obilaska rodilja, pažnja političara i medija posvećena je bebi rođenoj kasnije istog dana.

Koristimo ovaj slučaj kao povod da podsjetimo na činjenicu da su Romkinje vrlo često žrtve dvostruke diskriminacije, s jedne strane zbog pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini i s druge, unutar svoje zajednice jer su žene.

Ranija istraživanja pokazala su da se većina Romkinja uda i rodi prvo dijete u dobi između 15 i 18 godine. Posljedica ranog majčinstva jest izostanak obrazovanja, zaposlenja i uključenosti u društveni život šire zajednice.

Priče Roma – izložba u zagrebačkom Studentskom centru 17. siječnja

Romkinjama koje se odluče za nešto drugačiji put, izvan tradicijskih okvira, također nije lako. U kulturi gdje se jako drži do tradicije i običaja žena se vrednuje upravo kroz prizmu majčinstva i brige za obitelj, zbog čega se na djevojke koje se ne udaju “na vrijeme” ne gleda blagonaklono.

Jedna od njih je Jovana Petrović koja kaže: “Imam 24 godine, nisam se udala. Želim više od života pa sam odlučila ne ići putem kao sve moje vršnjakinje. Za mene je veoma teško biti Romkinja.” Jovana se bavi plesom i kao mlada neudana Romkinja nosi se s dvostrukom diskriminacijom.

Da nije lako biti Romkinja potvrđuje i 23-godišnja Vedrana Klem: “Završila sam školu za frizera. Bila sam odlična učenica. Ja sam prva Romkinja, koja je imala čast da prisustvuje međužupanijskom natjecanju. Nisam mogla naći praksu. Zato što sam Romkinja.”

Njihove životne priče, uz još šesnaest drugih prikazane su na izložbi “Priče Roma” koja je nastala kao rezultat jednogodišnjeg projekta “Muzej osobne povijesti Roma” u provedbi Fade In-a i Romskog resursnog centra iz Dadre. Ova je izložba ujedno i prva u nizu postava budućeg Muzeja osobnih priča u Osijeku. Namjera je osnivača u okviru ovoga muzeja prikazati životne priče ukupno 22 nacionalne manjine, koliko ih živi u Osijeku.

Izložba “Priče Roma” već je predstavljena osječkoj i riječkoj javnosti, a sada će ju se moći pogledati i u Zagrebu. Organizatori Fade In iz Zagreba i Romski resursni centar iz Darde pozivaju sve na otvorenje izložbe “Priče Roma”, koja će se održati 17. siječnja 2020. u 19.00 sati u Galeriji SC u Zagrebu.

Izložba Priče Roma donosi 18 osobnih priča Roma i Romkinja, većinom pripadnika i pripadnica podskupina Muntenci/Munćani, Ludari i Ardeljani/Erdeljci, ogranka Bajaši, naseljenih u Slavoniji i Baranji. Premda međusobno različite, kao što se razlikuju osobnosti, iskustva i životi osoba koje ih pričaju, ove priče, okupljene u cjelinu, pružaju direktan uvid u suvremeni život i probleme zajednice, kojoj nositelji priča pripadaju.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.