Predsjednica Komisije sportaša HOO-a Blanka Vlašić: Ne treba od nas nitko strahovati, nećemo predlagati nemoguće

2021-12-21T11:05:33+01:0021. prosinca 2021.|Sport|

Blanka Vlašić vrlo je ambiciozno započela mandat predsjednice Komisije sportaša Hrvatskog olimpijskog odbora. Oko važnosti te komisije nimalo ne dvoji, baš kao ni oko njezinih glavnih ciljeva i metoda djelovanja.

„Ha, ako je ambiciozno to što smo već na prvom sastanku imali kvorum – a znamo kako je zbog njihovih obaveza teško okupiti sportaše iz različitih sportova na jednom mjestu i u isto vrijeme – onda sam ga uistinu započela ambiciozno. Ali, za ozbiljno, ova komisija je važna zbog toga da se glas sportaša čuje u Hrvatskom olimpijskom odboru i da se njihove potrebe uvaže i ispune na najbolji mogući način“, započela je Blanka i predstavila članove svoje komisije čija su imena, zapravo, svima jako dobro poznata:

„U komisiji su aktualni olimpijski doprvak u vježbi na preči Tin Srbić, osvajačica olimpijske bronce u Pekingu Snježana Pejčić, hrvački olimpijac Božo Starčević, trostruka olimpijka u skijaškom trčanju Vedrana Malec, bivši svjetski prvak u kickboxingu Dino Belošević, aktualna svjetska prvakinja u judu i najbolja sportašica Hrvatske 2020. Barbara Matić, četverostruki skijaški olimpijac Natko Zrnčić Dim, zlatni vaterpolski olimpijac Maro Joković i bivša svjetska prvakinja u sportskom ribolovu Ardena Bajlo. Jasno vam je i iz sastava komisije da ona ne može biti drukčija nego ambiciozna.“

Ambiciozno društvo zasigurno ima i ambiciozne ciljeve, a oni su…

„Svatko od nas ima neki osobni cilj, ali morali smo se dogovoriti što je nama svima zanimljivo i što je, zapravo, u interesu hrvatskog sporta u smislu budućnosti. Složili smo se da je poražavajuća činjenica to što se sve manje djece i mladih bavi sportom i naš je veliki izazov da populariziramo bavljenje sportom. Nije nužno da ta sportska aktivnost rezultira vrhunskim rezultatom, nego da ona postane i ostane dio života onih koji se bave sportom. Sport donosi puno pozitivnih učinaka onima koji se njime bave, nije tu riječ samo o fizičkom i mentalnom zdravlju. Tu je i kreativnost i samodisciplina i još sto drugih stvari. Sport djeci donosi puno koristi u sadašnjosti i još puno više u budućnosti“, rekla je Blanka i pojasnila na koji način Komisija sportaša namjerava popularizirati bavljenje sportom:

„Moramo iskoristiti našu medijsku eksponiranost kako bismo to promovirali. Jednako je važno i susresti se s djecom, pa ćemo pokušati obići cijelu Hrvatsku i ići po školama. Moramo govoriti o važnosti tjelesnog odgoja, predmeta koji je trenutačno u očima djece i roditelja vjerojatno najmanje važan, a jako je važan. Moramo motivirati i nastavnike tjelesnog odgoja da što profesionalnije i predanije pristupe nastavi tjelesnog jer to je najbolji način kako djecu od najranije dobi zainteresirati za sport. Roditeljima, pak, moramo predočiti statističke i znanstvene podatke koji govore u korist sporta.“

U Skupštini HOO-a komisiju će zastupati Blanka Vlašić, Tin Srbić i Vedrana Malec. Trebaju li, možda, čelnici HOO-a strahovati od prijedloga i zahtjeva s kojima će se suočiti?

„Ne treba nitko strahovati, strah ovdje ne bi smio postojati u bilo kojem smislu. Mislim da treba samo saslušati naše prijedloge koji će uvijek biti konstruktivni i jako ćemo se truditi da ne predlažemo nešto što je nemoguće. Zanimaju nas rješenja koja su lako izvediva i nama dostupna, ono u čemu i mi sami možemo sudjelovati. Važno je biti realan u svojim prijedlozima, ali važno je imati i potporu Hrvatskog olimpijskog odbora. Predsjednik Zlatko Mateša rekao je da će maksimalno podržati naš rad i naše projekte, pa vjerujem da tu potporu i imamo“, zaključila je Blanka Vlašić.

Izvor: HOO vijesti / Redaktura

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.