Blanka Vlašić izabrana u Komisiju sportaša Europskih olimpijskih odbora

2021-10-02T19:37:51+02:002. listopada 2021.|Sport|

Proslavljena hrvatska atletičarka Blanka Vlašić izabrana je u Komisiju sportaša Europskih olimpijskih odbora (EOO) za iduće četverogodišnje razdoblje. Epilog je to 6. opće skupštine europskih sportaša, održane u subotu u dubrovačkom hotelu Dubrovnik Palace. Estonski atletičar Gerd Kanter (olimpijsko zlato 2008. i bronca 2012. u bacanju diska) ostao je predsjednik Komisije u još jednom mandatu.

Više od 70 sportaša i predstavnika nacionalnih olimpijskih odbora (NOO) doputovalo je ovog vikenda u Dubrovnik, a dio njih pratio je ovaj događaj i online načinom. U sklopu 6. opće skupštine europskih sportaša birano je osam članova Komisije sportaša EOO-a od kandidiranih 17 kandidata. Osim Blanke Vlašić, hrvatski predstavnik na skupštinskom zasjedanju bio je i trofejni vaterpolski reprezentativac Maro Joković.

Skupštinu je, u ulozi domaćina, otvorio predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, a nazočne je u ime Ministarstva turizma i sporta RH pozdravio i posebni savjetnik za sport Josip Pavić. Uz zahvalnost “prekrasnom Dubrovniku” za gostoprimstvo, predsjednik EOO-a Spyros Capralos izrazio je oduševljenje interesom sportaša za članstvo u sportskom povjerenstvu kontinentalne udruge nacionalnih olimpijskih odbora.

Skupštini je nazočila i predsjednica komisije sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Emma Terho, finska hokejašica s dvjema olimpijskim medaljama u trofejnoj kolekciji (bronce iz 1998. i 2010.), a s njom u društvu bila je i članica iste MOO-ove komisije, legendarna Ruskinja Jelena Isinbajeva (olimpijsko zlato u skoku s motkom 2004. i 2008. te bronca 2012.).

Osim izvješća o radu Komisije u prethodnom mandatu (2017. – 2021.), na dnevnom redu je bilo i izvješće o Igrama u Tokiju, što je sportašima bila prilika za razmjenu iskustava i zanimljivih pogleda na nedavno održane Igre u vrlo specifičnim okolnostima.

Nakon izbornog procesa Blanka Vlašić je bila vrlo zadovoljna ishodom:

“Ovo je dobar početak i pravo mjesto ako želim biti dio pozitivnih promjena u sportu, što je meni želja otkad sam završila aktivnu sportsku akrijeru. Ovo je sjajan iskorak za nas, za hrvatski sport i za ženski sport uopće. Radi se o potpuno novom iskustvu u odnosu na natjecateljski dio karijere, neusporedivim sa skokom u vis. Ovo su neke drugačije vode i naučit ću plivati u tim vodama. Puno je opuštenije, što se tiče druženja, razmjene iskustava, jer svi smo bivši sportaši. Komisija je raznovrsna i nije ni važno da svi mislimo jednako, nego da svi želimo dobro za naš sport. Vidim da su svi ambiciozni i vjerujem da ćemo imati uspješan mandat.”

U novoj Komisiji sportaša EOO-a u mandatu 2021. – 2025. šest je predstavnika ljetnih i dva iz zimskih sportova (plus dva člana koje će naknadno imenovati Izvršni odbor EOO-a u dogovoru s predsjednikom Komisije). Nakon dubrovačke skupštine, sastav Komisije je sljedeći: Gerd Kanter (atletika/Estonija) – predsjednik, Jonathan Guerriero (klizanje/Rusija) – dopredsjednik, Blanka Vlašić (atletika/Hrvatska), Viktor Knoch (klizanje na kratkim stazama/Mađarska), Alexandra Longova (streličarstvo/Slovačka), Pavlos Kagialis (jedrenje/grčka), Gwladys Epangue (taekwondo/Francuska) i Alistair Brownlee (triatlon/Ujedinjeno Kraljevstvo).

Izvor: HOO / Vinko Knežević

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.